Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffa tider väntar – om budget ska hållas

Härjedalens kommun aviserar framtida nedskärningar om budgeten ska hålla de kommande åren. 2012 sägs vara under kontroll men de två kommande åren ser värre ut.

I takt med att det blir färre härjedalingar så försämras möjligheterna för kommunen att hålla sin budget. Vid senaste kommunstyrelsesammanträdet gick ekonomichef Ola Regnander igenom 2012 års budget med den politiska styrelsen, och redovisningen visade på att det blir allt svårare att hålla det överskott som en kommun förväntas klara.

– Det kommer att bli jobbigt att vara politiker under 2013 och 2014. Ska vi klara de åren så räcker det inte med osthyvel längre när vi drar ner på kostnaderna, vi får helt enkelt se över vilken service vi har, säger Göran Påhlsson (S).

Osäkerhet kring skatteutjämningssystemet har Härjedalen alltid fått leva med och även så en minskad befolkningsmängd men nu är läget sämre än någonsin.

– Bara i september i år minskade vår befolkning med 45 personer, berättar Påhlsson som är bekymrad över situationen.

Enligt kommunens finansiella mål så ska årsresultaten i genomsnitt uppgå till minst 10 miljoner kronor i överskott och alla investeringar under perioden ska finansieras med egna medel.