Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tullingsås är Årets by i Strömsunds kommun

Det är något särskilt med Tullingsås.
Det kan knappast någon som passerar byn undvika att lägga märke till.
Nu har den dessutom blivit utsedd till Årets by i Strömsunds kommun.

Tullingsås är allmänt känd som byn med utsikten, där den ligger vackert placerad vid Ströms Vattudal några kilometer söder om Strömsund. Här når ögat flera mil, där man står landsvägen och blickar mot väster över skog och mark. Men det är inte bara utsikten som gör byn känd. Nu har Tullingsås alltså utsetts till Årets by i Strömsunds kommun, för sitt framgångrika arbete med byutveckling. Från och med mitten i sommar finns det därför två stolta skyltar vid E 45:an, en som talar om att Tullingsås nyss fyllt 600 år, och en som förkunnar att den är Årets by. Nominerade till utmärkelsen 2014 var även Stora Blåsjön och Västertåsjö, men det blev alltså Tullingsås som drog det längsta stråt i den kampen.

Den 17 juni mottog representanter för byn hederstecknet som bevis på framgången, i samband med kommunstyrelsens sammanträde på bylokalen. Den fullständiga motiveringen löd:

”Med imponerande uthållighet har byborna i Tullingsås under flera decennier visat företagsamhet, engagemang och arbetat för ökad trivsel. Här skapas många aktiviteter året om, till exempel sommarcafé, kruskalas, kamsfest, bakluckeloppis och musikarrangemang. Vidare har mångårig forskning kring byns historia resulterat i en bok som blev färdig lagom till hemvändarveckan. Till historien hör även att byn tog över ålderdomshemmet och drev vandrarhem där under många år. Tullingsås är unik i sitt sätt att sammanföra många i byn till olika aktiviteter. Genom att hjälpas åt har många genom åren varit engagerade i byns utveckling och för att skapa trivsel. Tullingsås speglar en levande landsbygd på många sätt och är därför väl förtjänta av utmärkelsen årets by”.

Den här artikeln kommer från tidningen Strömsund.