Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tummen ner för nya klimatpropositionen

Ny forskning visar att klimatförändringarna går snabbare än man trott.
Därför får regeringens klimatproposition underkänt av Naturskyddsföreningen.

Annons

I går presenterades både klimat- och energipropositionerna, flera månader senare än aviserats. Dagen innan hade en del av innehållet, det som handlade om styrande fordonsskatter, lagts fram. Och då var Naturskyddsföreningen positiv till förslagen.

Men i går, när allt presenterades, blev det tummen ned. Klimatmålet till 2020 som satts till 40 procent borde ha varit hårdare, ny kärnkraft borde inte ha släppts fram och det borde ha funnits morötter till energieffektivisering, menar Svante Axelsson, generalsekreterare.

– Det saknas fortfarande investeringsstöd till omställningen, säger han.

Men på presskonferensen var Maud Olofsson (C) tydlig. Energieffektiviseringar för bostäder, företag och kommuner är ju redan lönsamma nu. Varför ska då staten stötta sådant med pengar som ändå lönar sig att göra?

– Skulle det vara så skulle effektiviseringarna vara gjorda redan, säger Svante Axelsson. Det har visat sig gång på gång att det inte görs förrän det finns lite morötter.

300 miljoner kronor läggs ändå på information om att det lönar sig med energieffektiviseringar.

Skulle målet ha satts ännu högre skulle det ha inneburit fem gånger så mycket styrmedel jämfört med de som presenterades i förrgår, dieselskattehöjningen till exempel.

– Och det håller inte, sa Andreas Carlgren.

– Varför inte? Fredrik Reinfeldt har själv sagt att koldioxidskatten är det viktigaste styrmedlet. Borde det inte ha varit lämpligt att använda det nu när det är sådant lågt oljepris, säger Svante Axelsson.

Samtidigt som klimatpropositionen lades fram pågår ett extra möte för FN:s klimatpanel IPCC i Köpenhamn. Där presenterades ny forskning som visar att havsnivån 2100 även med det mest gynnsamma scenariot ökar med en halvmeter.