Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tummen upp för lokala hantverkare

Kulturministern var där, liksom landshövdingen och regionrådet.

Uppställningen var med andra ord massiv när Frösö Handtryck på måndagen formellt invigdes som länets tredje Economusée.

Och lovorden formligen haglade över den ursprungligen kanadensiska tekniken att lyfta fram hantverksföretagare, som får en sorts certifiering när de kan sätta upp skylten "Economusée" över porten.

– I vårt län är besöksnäringen av stor betydelse och därför är det här ett mycket välkommet sätt att lyfta de lokala hantverken. Jag ser stora möjligheter med att utveckla det här konceptet.

– Det ger mycket stor utväxling på satsade pengar, så jag tycker verkligen detta är något vi ska satsa mer på. Vi står mitt uppe i budgetarbetet och jag tycker detta projekt ligger helt rätt, säger exempelvis regionrådet Robert Uitto.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth fanns på plats både för att klippa band och hålla ett minst lika entusiastiskt invigningstal.

Precis som Uitto lovordar hon satsningar på lokala hantverk och berömde initiativet från länskulturen. Ministern toppade sitt östersundsbesök med en rundvandring i lokalerna innan hon återvände till huvudstaden.

I mars invigdes Glashyttan som det första Economusée i länet och i juni blev Klövsjö Gårdsbryggeri det andra.

Länskulturen har hittills finansierat arbetet inom sin befintliga budget, men hoppas nu på draghjälp för att få mer pengar så fler hantverksföretag kan inlemmas i projektet.

– Vi står precis inför en ny period av EU-medel och det här passar perfekt i det sammanhanget, så jag tycker vi ska försöka se till att projektet kan utvecklas vidare, säger Robert Uitto.

Handtryckets Katarina Hamilton kunde samtidigt inviga företagets nya utställning av äldre mönster som samlats in bland allmänheten.

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth invigde.