Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tummetott-politik" i Berg

Handlingsförlamning och beslutsångest. Två ord som sammanfattar politiken i Bergs kommun. Lägg till bristande förtroende för de folkvalda politikerna och turbulensen är densamma i dag som under tidigare mycket stormiga mandatperioder.

I botten ligger en skraltig ekonomi. Kommunen måste spara, men svaga enskilda politiker i kombination med ännu svagare politiska konstellationer gör att alla obekväma beslut ständigt skjuts på framtiden.
Ingen vågar kliva fram och visa mod eller ledarskap.
Allt förvandlas till en "tummetott-politik", där ändlösa diskussioner utmynnar
i ingenting.

Så här har det hållit på under flera mandatperioder. Tyvärr snarare intensifieras cirkusen än att lugnet infinner sig på den politiska spelplanen. För alla som betalar skatt i kommunen är det ett tragiskt skeende. Extra illa blir det av att sansade människor i förtroendevalda positioner inte kan sätta sig ner och åstadkomma positiva saker tillsammans för kommunens bästa.

Bergs kommun fick 2007 in 405 miljoner kronor. Av dessa pengar gick 316 miljoner till löner för de kommunanställda. Lönekostnaderna stiger fastän befolkningsunderlaget minskar. Sedan milleniumskiftet har Berg 700 färre invånare. Parallellt är antalet kommunanställda konstant.
Ekvationen går förstås inte ihop. Det är orimligt att så många färre ska avlöna samma mängd kommunanställda, eller 768 årsarbetare för 2007. Först när politikerna på allvar börjar inse detta och vågar stå upp för att sätta skattebetalarnas intressen främst, kan det bli ordning på torpet.
Därför är det orimligt när kommunalrådet och Bergspartisten Lena Olsson propagerar för en skattehöjning i hopp om att rädda byskolorna. Hon skjuter bara problemen framför sig. Kommunalrådets auktoritet undergrävs.

Centerns piruetter i skolfrågan är inte bättre. Partiet har vänt kappan efter hur vindarna blåst och från att ha varit största ivrare till kraftfulla skolnedläggningar i januari 2008, är Centern nu på väg att göra en pudel. Kanske blir det till sist bara Ovikens skola som försvinner. Och där väntar en helt obegriplig ombyggnad för åtskilliga miljoner kronor för anpassning från skola till förskola. Så var det med den besparingen ...

Invånarna undrar vad som egentligen händer. Eller rättare: Varför inget händ-
er.