Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung derbyförlust för Jämtland

Sju raka förluster i ligan. Åtta raka förluster i Sundsvall.

Trenderna pekar allt brantare nedåt för Jämtland Basket efter 64-84 i Sundsvall.

Första halvlek visade tydligt på skillnaderna mellan basketrivalerna i Mellannorrland. I första perioden gick Jämtland in med ett 100-procentigt fokus. Skärpt försvar gjorde att Sundsvall aldrig fick spela sin snabba, böljande basket. Stark returtagning, även under offensiv korg, gav Jämtland extra chanser till avslut och en 16-12-ledning efter tio minuter. Den andra tiominutersperioden blev en diametral motsats. Hemmalaget gjorde ett mäktigt 21-0-ryck på fem minuter och blåste Jämtland fullständigt av banan.

– Vi får inte i bollarna och Sundsvall får springa. Det är de ett av det allra bästa lagen på att göra, säger Jämtlandscoachen Pontus Frivold.

Efter att Sundsvall vänt 12-18 till 20-18 hade Pontus Frivold läge att ta timeout. I stället blev Pontus Frivold avblåst för en teknisk foul i nästa anfall – precis när Jawan Carter skulle skjuta ett öppet skott. Jämtlandscoachen blev rosenrasande – och hela Jämtlandslaget hamnade i mental obalans.

– Du får nästan fråga domarna vad det handlade om. Jag ger en instruktion till Jawan, på engelska. Domarna tolkar det som kritik och tycker att det är värt en teknisk foul, säger Pontus Frivold, som fick bita sig i tungan efteråt.

Den sekvensen, och de efterföljande minuterna, blev en så tydlig vändpunkt som en match kan ha. Efter 40-23 i paus orkade inte Jämtland med någon comeback. Sundsvall tog fram sitt vindsnabba spel när nöden krävde – som vid ett 14-3-ryck i slutet av tredje perioden. Jämtland låg som mest under med 31, innan det slutade vid 20 poäng och 64-84.

Pontus Frivold, som under flera år varit assisterande coach i Sundsvall, var så klart förberedd på Sundsvalls snabba kontringar.

– Ja, vi har lagt jättemycket fokus på träning att stoppa deras snabba anfall. Om vi missar nära korgen vet vi att de enkelt får ett överläge åt andra hållet.

Frivold var långtifrån nöjd med insatsen.

– Det här var skittråkigt. Vi är i den sitsen att vi inte tittar på tabellen eller tavlan hela tiden, utan även på prestationen. Och i dag är jag inte alls nöjd med prestationen.

Jämtland får fortsätta att vänta på ett trendbrott – nu är det åtta raka förluster i Sundsvall sedan segern i februari 2011.