Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung protest mot snurror

Först miljöexperten på länsstyrelsen. Nu protesterar också Kammarkollegiet mot att 30 vindkraftverk ska sättas upp på Glötesvålen.

Tillståndet till Vindkompaniet att anlägga en vindkraftspark på Glötesvålen var kontroversiellt. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation var delad och det var miljöexperten i delegationen, Cecilia von Platen, som var emot.

Hon menade att Vindkompaniet inte hade kunnat visa att Glötesvålen var den mest lämpade platsen från miljösynpunkt. Tvärtom tyckte hon att vålen var olämplig på grund av sin närhet till Sånfjället och sin särart när det gäller naturen.

medhåll av Kammarkollegiet som har överklagat tillståndet. Kammarkollegiet bevakar allmänhetens intressen när det gäller natur och miljö. Argumentet mot parken är att Vindkompaniet inte har visat att Glötesvålen är den plats som innebär minsta påverkan på naturmiljön.

Området är unikt och har ett så högt geologiskt värde att det är riksintressant. Dessutom ostört och helt opåverkat, skriver Kammarkollegiet och kritiserar länsstyrelsen för att ha fattat beslut utan någon utredning som visar att de geologiska värdena kan behållas trots sprängningar, vägdragningar och exploatering av 22 000 kvadratmeter.

Eftersom det inte går att förhindra skadorna är Glötesvålen olämplig som vindkraftpark och vindbruk är därför inte god hushållning med naturen från allmän synpunkt, skriver Kammarkollegiet.

Flera andra privatpersoner har också överklagat tillståndet. Nu blir det Miljödomstolen som avgör snurrornas öde.