Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung säsongsfinal för Sandell

Patrik Sandell hade en tung avslutning på Global rallycross-serien. Han var aldrig med i toppfajten och finalen i Las Vegas tvingades han avbryta halvvägs efter problem med bilen.

Östersundsföraren har hållit en bra nivå under hela säsongen och endast missat en final. Men förutom den där fantastiska segerdagen i Washington i juni så har topplaceringarna uteblivit.

Inför finaltävlingen i Las Vegas nu tisdag–onsdag var Patrik Sandell sexa i sammandraget, utan chans att blanda sig i toppstriden. Målet fick i stället bli att ta ännu en seger eller pallplats i en deltävling samt jaga femteplatsen totalt och kliva upp ett steg från premiärsäsongen i fjol.

Men det startade trögt direkt, Sandell fick ingen riktig fart på bilen och kvalade in som 12:a av 14. Sedan blev han fyra i båda grundheaten. I det andra heatet gjorde han en fräck omkörning till andra plats direkt i första kurvan, men fick sedan en tryckare kort efter, snurrade och var fyra och sist igen.

Inför semifinalen hade Patrik Sandell fortfarande femman Sverre Isachsen inom räckhåll, nio poäng fattades. Dessutom hittade Sandell helt rätt i semin, i precis rätt ögonblick. Han låg fyra ända fram till slutet då han hade kvar att använda det kortare jokerspåret, som får köras en gång per heat. Sandell smet genom det precis förbi till tredje plats och gick därmed direkt till final.

Ännu en fräck förstakurva av Sandell gav där ett inledande lyft till fjärde position. Men jämten föll snabbt tillbaka till nionde–tionde och tvingades sedan bryta ungefär halvvägs på grund av problem med bilen. Därmed blev det ännu en sjätte plats i totalen.

Toppstriden i serien blev extremt rafflande. Inför Las Vegas hade fyra förare chans på segern. Det blev till sist en tät duell mellan Ken Block, USA, och Joni Wiman, Finland.

Block gjorde en kanontävling och vann allt inklusive finalen. Därmed krävdes det att unge Wiman slutade tvåa i finalen – och efter en snygg jokerspårsmanöver körde han upp sig från fjärde till andra, blev kvar och säkrade titeln med fem poängs marginal.

Joni Wimans andra raka titel i Global rallycross-serien. I fjol vann han den lättare Litesklassen överlägset och tog till i år klivet upp i Supercars och vann igen.

Här kan ni se hela finaltävlingen i Las Vegas i efterhand.