Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunga gitarriff i skymningen

70-talsrockarna Gudars Skymning riffar på torsdagskvällen i gång Dundermarknaden i Strömsund.
I augusti går bandet in i studion för att spela in sitt fjärde album.

Medlemmarna i Gudars Skymning kommer från tre landskap.

Sångaren Kenny-Oswald Dufvenberg och hans bror, trummisen Dennis Sjödin, är från Backe i Ångermanland.

Basisten Magnus Hasselstam bor i jämtländska Strömsund, medan gitarristen – Knut Hassel – huserar i Dorotea i Lappland.

Replokaler har de både i Backe och i Dorotea, och på torsdagskvällen sammanstrålar alla fyra medlemmar för en konsert på Dundermarknaden.

Hur är känslan inför spelningen?

– Väldigt bra. Troligtvis har vi kanonväder och det är ju A och O för utomhusspelningar. Och jag vet att de som sköter ljudet är riktigt bra. Så jag har en bra magkänsla, säger Kenny-Oswald Dufvenberg.

Du är från Backe, har du varit på många Dundermarknader?

– Jag har varit på en del, men jag är ingen som far dit varje år. Någon gång då och då.

Något särskilt minne?

– Det starkaste minnet är när jag var lite överförfriskad och skulle åka karusell. Det höll på att ta en ände med förskräckelse, men det gick bra.

I vintras var Gudars Skymning förband till hyllade mörkerrockarna In Solitude i Östersund. Sedan dess har de legat lågt med spelningar.

– Vi har varit nedgrävda och skrivit nytt material för kommande plattan, säger Kenny-Oswald Dufvenberg.

I augusti spelar de in i Umeå, tillsammans med Stockholmsbaserade teknikern Jonas Edler som de arbetade med på förra skivan, ”Höj era glas”. Men det är ännu oklart när skivan kommer att släppas.

Kommer man att känna igen Gudars Skymning på nästa skiva?

– Man kommer att känna igen stuket, helt klart. Men vi har lagt mycket jobb på dubbla gitarrstämmor, och det kommer bli lite mindre bluesigt, och mer meckigt, progressivt och mörkt.

Förra plattan fick ett fint mottagande, bland annat gav Sweden Rock Magazine 9/10 i betyg.

– Det började lossna för oss ganska rejält med den skivan.

Tror du att det är svårare att nå ut för er, eftersom ni bor på landsbygden?

– Inte när det gäller distributionen av skivorna. Däremot är det väldigt långt överallt om man ska fara och spela. Det kan vara stötestenen. Man får ha någon slags magkänsla om vilka gig som är värda att ta.

Framöver kommer Gudars Skymning att spela på Hårdrocksklubben i Gävle i september. Eventuellt blir det under hösten även ett gig med Ducks Can Groove i Strömsund. Ducks Can Grooves gitarrist – Stefan Edfeldt i Lit – gästar för övrigt med ett gitarrsolo på en av låtarna på ”Höj era glas”-skivan.

Håller du med om jag kallar er musik för 70-talsrock?

– Jag håller helt och hållet med. Det är där våra flesta influenser finns, 70-talet är en stor guldgruva att gräva ur, säger Kenny och nämner att han är väldigt förtjust i grupper och artister som Mountain, King Crimson, Robin Trower (Procol Harum), Solar Plexus, Made In Sweden och November, men även Jan Johansson och hans folkjazz.

Er musik bygger mycket på gitarriff, vilka är det bästa riff ni gjort?

– Det är nog det tunga huvudriffet i ”Gåtor i mörkret”. Det är blytungt, riktigt fett. Den låten blev bättre än vad jag trodde innan. Jag fick ett riktigt haksläpp när jag kom in i kontrollrummet och hörde den, under inspelningen.

Du jobbar till vardags som förskollärare och fritidspedagog. Brukar du spela Gudars Skymning för barnen?

– Det har hänt. De tycker att det är coolt.

-------------

Fakta om Gudars Skymning:

Aktuella: Spelar på Dundermarknaden i Strömsund, torsdag 10 juli.

Medlemmar: Kenny-Oswald Dufvenberg – sång, gitarr och låtskrivande, Knut Hassel – gitarr och låtskrivande, Magnus Hasselstam – bas och Dennis Sjödin – trummor.

Diskografi: ”Dansa tillbaks till din grav” (2008), ”Mörka vatten” (2010) och ”Höj era glas” (2013).