Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungmetaller i Lillsjön

Lillsjön sjuder av fågelliv och är en naturoas för många. Men under ytan är allt inte som det ska. En ny miljörapport visar att det är tungmetaller i Lillsjöns botten och vattnet blir allt grumligare.

På måndag nästa vecka tar miljö- och samhällsnämnden del av en rapport om hur Lillsjön egentligen mår. Sjön har länge varit föremål för diskussion. Hur ska den kunna räddas undan påverkan från ytterligare exploatering och utbyggnad av Lillänge? Svaret på den frågan är ännu inte helt klart.

En del i att reda ut det är rapporten "Miljökvalitet i Lillsjön - vatten och sediment med fokus på kransalger". I den framgår det att det finns tungmetaller i sjöbotten. Det råder också viss syrebrist vilket skulle kunna leda till att vattnet blir än grumligare.

Det är en naturlig process för sjöar, men i Lillsjön finns den rödlistade kransalgen. Den ska skyddas. Och biologen Albin Månsson, som skrivit rapporten, vill att kommunen stänger Lillsjön för allt inflöde av dagvatten från Odenskog och smältvatten från snötippen redan i år.

– Det hade varit intressant att se vad det skulle ge. Men det tar några år innan man ser någon effekt, säger Albin Månsson.

Han berättar att det är svårt att säga vilken som är värsta boven: Odenskog eller snötippen. Men han vill se mer rening omedelbart eller att tillflödet stryps helt.

– Kommunen borde sätta i gång processen att göra Lillsjön till ett naturreservat, säger han.

Fågelskådaren Lars Arvidsson håller med om att Lillsjön är skyddsvärd.

– Det är en fantastisk lokal. Det finns många arter och det är nära till stan, säger han.

Han lyfter fram kommunens åtgärder för att höja vattennivån i sjön som något väldigt positivt.

– Det har blivit väldigt många fler fåglar här sedan dess, säger han.