Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungt fjolår för Persson Invest

Persson Invest redovisar stora förluster för sågverken och personbilsrörelsen för 2008, medan det gick bättre för skog, fastigheter och de tunga fordonen.

Under 2008 sjönk omsättningen för koncernen jämfört med 2007 och stannade på drygt 3,5 miljarder kronor. Koncernen redovisar ett resultat efter finansiella poster med 116,6 miljoner kronor, vilket är en halvering jämfört med året innan.

– 2008 var ett turbulent år, och framför allt för våra sågar och personbilar, säger vd och koncernchef Bob Persson.

De två sågverken Gällö och Tjärnvik redovisar en förlust på 25,1 miljoner kronor medan personbilshandeln backar med mer än 20 miljoner kronor.

– Vi har städat och gjort nedskrivningar och minskat personalen med 15 personer och lika mycket blir det i år.

Bilhandeln räddades av att tunga fordon med lastbilar och bussar gick bättre. Resultatet blev 48,7 miljoner kronor, trots att kostnader för flytt till en ny anläggning i Trondheim tyngde vinstnivån.

Även sågverken har fått reducera sin personal med totalt tolv personer under 2008–2009. Det på en marknad som känt av minskad efterfrågan och starkt sjunkande priser, och som resulterat i överlager av timmer och sågade trävaror.

– Vi hoppas att våra åtgärder ska räcka. I dag levererar vi hyfsat, men det är korta orderstockar.

Både fastigheter och skogsförvaltning har gått bättre och redovisar för fjolåret ett plusresultat på 56,5 miljoner kronor respektive 25,2 miljoner kronor. Under året har Persson Invest fortsatt att köpa skogsmark, men i mindre omfattning än de åren tidigare.

– Strategin är att utöka vår skogsareal men vi är mer kräsna på läget, så att det också passar till vårt befintliga innehav, säger Bob Persson.

Persson Invest har under den senast tio åren utökat sitt skogsinnehav med cirka 30 000 hektar, och i dag har koncernen cirka 95 000 hektar skog.

Vinstandelsstiftelsen Årsringen som bildades i fjol och där personalen fick del av resultatet för 2007 med drygt 9 miljoner kronor, får i år klara sig utan utdelning.

För innevarande år har Persson Invest budgeterat med ett resultat på drygt 100 miljoner kronor.

– För lastbilar är orderstocken oförändrad under första halvåret, men därefter vet vi inte vart det tar vägen. Under första kvartalet ligger lastbilarna något under budget medan personbilsförsäljningen följer budget, säger Bob Persson.