Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungt lass för Bräckeborna

Det är knappast någon merit att ligga tvåa i svenska skattebetalarligan, men precis det gör nu Bräcke kommun efter årsskiftet när den totala skattesatsen efter senaste höjningen blir 34,59 kronor per intjänad hundralapp, inklusive landstingsskatten.

Bara Dorotea i södra Lappmarken är värre med 34,70 kronor i skatteuttag, medan Vellinge i Skåne ligger lägst i landet med 29,19 kronor.

ÖP:s ledarsida har skrivit om Bräckes skattehöjning redan tidigare. Och då som nu går det konstatera: Att höja skatten med 42 öre från 1 januari 2014 för att förhoppningsvis nå ett nollresultat för nästa år, är inte vidare uppbyggligt sett ur ett utvecklingsperspektiv.

Det känns tvärt om som de socialdemokratiska politikerna i Bräcke ger slaget förlorat och gör det enklaste i stället för att gräva djupare i den kommunala organisationen och vidta organisatoriska förändringar – det vill säga genomföra kraftfulla kommunala besparingar.

Antalet kommunanställda måste minska i stället för att som under 2012 öka. Om det är nog de flesta eniga, men tyvärr låter de styrande politikerna ändå kommunen få expandera hellre än att tillgodose skattebetalarnas intressen.

En andraplats i den svenska skatteligan är heller inget skäl för hugade inflyttare att till sist välja Bräcke kommun som inflyttningsort. Politikerna känns med beslutet göra sig själva flera björntjänster, inte minst genom att ge kommunen uppmärksamhet, men inte av skäl som egentligen gagnar Bräcke framåt.