Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunt försvarstal från (S)

Utifrån kritik från partikamrater om fusk med demokratin, kommer nu ett försvarstal från landstingsstyrelsens S-politiker. Ett tunt svar, som bara bekräftar kritiken.

Det duger inte att tolka demokratin som ni gör. Den representativa demokratin fungerar inte när så liten procent av invånarna är partimedlemmar och beslutsfattarna vägrar lyssna på andra. Ni skaffade er inget mandat för frågan före valet. Ni ska företräda länsinvånarna, men vill inte debattera med dem.

Framtid för Jämtland har sökt dialog med ansvariga politiker för att i möten med allmänheten titta på vad olika alternativ skulle innebära för länets befolkning. Ni har undvikit detta, ser nätverket som motståndare, som om målet är ett annat för er än inlandets utveckling, en bra sjukvård, ett bättre utnyttjande av resurserna osv.

Vad är ert egentliga mål? Demokratin i er partiorganisation kan ifrågasättas. Ni skriver: Vi socialdemokrater i landstingets styrelse följer det uppdrag som vårt partidistrikts förtroenderåd gett oss, att arbeta för en regionbildning med Västernorrland.

Inför uppdraget vägdes samgående med Västernorrland mot samgående med Norr- och Västerbotten, därför att ansvarskommittén tyckt att landstingen skulle ersättas av kraftfullare regionkommuner. Ni säger att regiondebatten har förts i öppna möten där era partimedlemmar kunnat delta.

Robert Uittos uppgift har varit att förankra förtroenderådets beslut bland partimedlemmarna, men förutsättningarna var redan fastställda. Det är två alternativ som har vägts mot varandra, länet som egen region har inte diskuterats.

I en toppstyrd organisation förväntas ingen opposition, åtminstone från medlemmar som värnar sina positioner. Förtroenderådet kom aldrig på att man kunde diskutera alternativet egen region och därför kan man inte göra det när Jens Nilsson har pekat med hela handen (trots exemplen som kom senare, Halland och Gotland) Förtroenderådets inställning gäller alltså fortfarande:

- utan att ni reflekterar över om omvärlden har förändrats sedan 2007.

- utan konsekvensanalyser och annat underlag än en tro på att annars hamnar vi en region Stornorrland.

- utan att ni reflekterar över om det kan finnas fördelar med att stå kvar som egen region; varumärket, en arbetsmarknadsregion, tågresande mot Uppsala/Stockholm. Västernorrlands dåliga ekonomi med 3 sjukhus och hur det påverkar vår länssjukvård, kommande skattehöjning för Jämtlands län i en Mittregion osv.

Med den drucknes envishet fortsätter Jens Nilsson och Robert Uitto och deras jasägare att vidhålla att regionbildning ska ske av landstingen i Jämtlands och Västernorrlands län, trots att ni vet (men aldrig nämner) att Ö-vik och Sollefteå går norrut och att grannlänet därför är kraftigt decimerat.

Argumenten för en Mittregion är mycket svaga och stämmer inte ens med Ansvarskommitténs kriterier för regionbildning. I artikeln skriver ni att vi idag är omsprungna av i stort sett hela landet när det gäller regionbildning. En ren lögn vill jag påstå.

Ska man tolka det som att det brådskar? Ni är först ute i era förberedelser, efter tätortsregioner samt Halland och Gotland. Andra avvaktar. Gävleborgs och Jönköpings län vill bilda egna regioner.

Lägg beslutet på is den 15 november och sikta på 2019 som andra gör. Då finns tid för information, debatter, förankring genom folkomröstning. Lyssna på era f.d. S-företrädare. Svara på 154 läkares berättigade frågor i debattartikeln. Valda politiker, tänk efter innan ni beslutar, representerar ni era väljare eller er själva? Tiden är inte mogen för ett inriktningsbeslut.

Birgit Eriksson, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel