Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tur att vissa vågar säga nej

Alla partier har inte sagt sitt än – och Socialdemokraterna i Stockholm lär garanterat, på populistiskt manér, klaga över att de andra "inte vågar satsa" – men mycket pekar på att arbetet med att försöka få vinter-OS till Stockholm 2022 slutar på ett mycket tidigt stadium.

Senast i februari måste stadsfullmäktige i huvudstaden nämligen ge ett besked om man ställer sig bakom en ansökan eller inte, och redan nu har tre partier – Centerpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet – meddelat att man säger nej till en OS-ansökan. Lägg därtill att Moderaterna uttryckt stor skepsis, så förstår ni vartåt det barkar.

Och tur är väl det.

De politiker som säger nej till en OS-ansökan har nämligen gjort det som betydligt fler folkvalda, journalister och idrottsledare borde göra: De har läst den utredning som Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) låtit ta fram.

En utredning som innehåller de gladaste av glädjekalkyler, de luftigaste av luftslott och visioner för miljoner, förlåt, miljarder. Utredningen sammanfattar med andra ord ganska väl det arbete som SOK, RF och SHIF lagt ned, ett arbete som tyvärr präglats av allt annat än realism och som började med ett stort misstag i val av värdstad.

För även om Åre funnits med på ett litet hörn, så har de ledande företrädarna för SOK, RF och SHIF varit fixerade vid att det är till huvudstaden man ska ta spelen. Chanserna för vintersportlandet Sverige att få spelen 2022 försattes dock den dagen då Stockholm pekades ut.

Exakt hur en ansökan för ett vinter-OS 2022 någon annanstans i Sverige, exempelvis i Östersund och Åre, hade sett ut går det så klart bara att spekulera i.

En sak är dock säker: Den hade blivit mer realistisk och i alla fall inte sämre.