Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turbulens inför valet i Ragunda

Ekonomin har förbättrats, kultur­skolan är landets bästa och kommunen har börjat klättra i jämförelselistorna. Ragundas kommunalråd Terese Bengard (S) känner stolthet över den utvecklingen. Samtidigt hårdnar kritiken om bristande ledarskap och ekonomisk okunskap. Den politiska turbulensen lever vidare i kommunen.

Inte oväntat är det oppositionsrådet Bo Bergström (AfR) som står för kritiken. Han har också öppet deklarerat att han i årets val utmanar henne om posten som kommunalråd.

– Det saknas en handfast ledning och kunskap om ekonomi. Det finns ett nonchalant beteende när det gäller de ekonomiska frågorna. Visst, kommunen redovisar positivt resultat, men sanningen bakom siffrorna mörkas. Trots överskottet går själva verksamheterna med underskott. De ekonomiska frågorna måste tas på större allvar, säger han.

Kritiken om okunskap får Terese Bengard att reagera kraftigt.

– När han påstår att jag och kommunstyrelsen är inkompetent spiller den kritiken även över på hela organisationen och våra anställda. Det är oförskämt. Vi skulle heller inte ha lyckats med det vi gjort om vi varit så inkompetenta som han gör gällande, säger hon.

– Det är tragiskt att hon inte vill lyssna på min kritik. Jag har aldrig riktat den mot kommunens anställda. Det är den politiska ledningens brister jag talar om, påpekar Bo Bergström.

Även om gamla ekonomiska underskott vänts till plus är det politiska klimatet fortfarande hett och turbulent. Och det blir inte lugnare ju närmare valet kommer.

Eller som Terese Bengard själv beskriver debattläget:

– Här i Ragunda betyder det inget att man byter folk inom politiken, andan och kritiken lever kvar ändå. Men det får man ta även om det känns orättvist ibland.

I förra valet debuterade Terese Bengard som politiker och lyckades då leda Socialdemokraterna till ett oberoende styre med egen majoritet.

Men i årets val vill både Allians för Ragunda och Centerpartiet, som båda nu varit i opposition, vara med och dela kakan. Både Bo Bergström och centerns nya namn Annika Forsström-Nordvall kandiderar till kommunalrådsposten.

Högsta växeln har Bo Bergström lagt in.

Han och hans parti går till val med detta riktmärke:

”Den politiska ledningen ska vara sammansatt av kunskap och inte av ideologi. Vår kommun är för liten för att styras av ideologiskt tänkande.”

Men bygger inte politiskt arbete på en ideologi, en värdegrund?

– Sunt förnuft och kunskap är viktigare än ideologi. Det gäller både i ekonomi och övrig verksamhet, anser han.

– För mig är ideologi en inre kompass som anger riktningen för det politiska arbetet. För mig är politiskt arbete utan ideologisk grund omöjligt, säger Terese Bengard.

När skolstriden rasade som hårdast och en nedläggning av Järåskolan i Bispgården hotade, ställdes allt på sin spets. Där fick Socialdemokraterna till slut backa och låta skolan vara kvar.

– Den strukturåtgärden ingick i Ragunda 2020, men vi hade inte riktigt beaktat värdet av att ha en skola kvar på orten, medger Terese Bengard.

– Men det kom också något gott ut av den skolfrågan. Vi har i dag den bästa dialogen och samarbetet i Bispgården där alla samlas för att utveckla orten. Det hade nog inte blivit av om inte vi tillsammans genomgått den här krisen, tillägger hon.

Olikheterna mellan de båda politiska profilerna i Ragunda är många.

Men båda vill arbeta för kommunens bästa och utveckla den. Det är medlen som skiljer dem åt.

För Bo Bergström har de ekonomiska frågorna och ledarskap högsta prioritet.

Vid ett maktskifte i kommunen vill han göra en grundlig översyn av hela organisationen.

– Jag vill börja uppifrån och bland annat se till att det upprättas chefsavtal med en baslön och chefstillägg. Det saknas i dag. Jag vill också satsa på personalutbildning och en långsiktig planering av den kommunala verksamheten, lyder hans programförklaring.

Ytterligare satsning på skolan och äldreomsorgen vill båda ha. Båda anser också att upprustningen av äldreboendet Bergegården i Stugun ska ha högsta prioritet.

Men något särskilt boende i Borgvattnet blir det inte om Terese Bengard får bestämma.

– Underlaget är för litet och det blir för dyrt, hävdar hon.

Hon säger också nej till inrättandet av en socialnämnd och införandet av valfrihet inom vården.

Däremot är frågan om nya bostäder viktig för henne.

– Tidigare hade vi överskott av lägenheter i kommunen, nu har vi plötsligt brist. Det är en jättestor utmaning att lösa den bristen eftersom det är dyrt att bygga. Jag hoppas därför på nya regler som ska underlätta för kommunerna att satsa på trygghetsboende för äldre. Det är den bristen som är störst, säger hon.

Terese Bengard vill också fortsätta kampen för att Ragunda och andra vattenkraftkommuner ska få ta del av fastighetsskatten från kraftverken.

– Det retar mig att vi i Norrland ska betraktas som tärande. Skulle vi få behålla fastighetsskatten skulle det täcka vår egen kommunbudget mer råge.

Tycker du att ditt eget parti jobbar tillräckligt i den skattefrågan?

– Nej, vi har inte stått på barrikaderna. Vi och de andra partierna måste agera tydligare för en förändring, säger hon.

Till de viktiga frågorna inför den nya mandatperioden står, enligt henne, att fortsätta stärka kommunens ekonomi och att utveckla kärnverksamheterna vård, skola och omsorg.

Målsättningar som även delas av oppositionsrådet Bo Bergström som alltså vill åstadkomma förbättringarna utan ideologisk ledstjärna.

– Vi sätter kommunens bästa före allt ideologiskt och taktiskt tänkande, säger han.

Socialdemokraterna och Terese Bengard hoppas på fortsatt egen majoritet.

– Jag är inte färdig än och vill fortsätta utveckla kommunen, säger hon.

Om det blir ett maktskifte i Ragunda, vilket eller vilka partier vill du samarbeta med då, Bo Bergström?

– Då hänger det inte på färgen utan på kunskapen, svarar han.

Ni får en miljon extra, på vad lägger ni den i den kommunala verksamheten?

– På fortsatt utveckling av kultur och turism, svarar Terese Bengard.

– På personalvård, svarar Bo Bergström.

Oppositionsrådet Bo Bergström (AfR) vill ta över styret i Ragunda.

– Det behövs en hårdare ekonomisk styrning, säger han.

När kommer valturnén till dig? Här hittar du schemat.