Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turerna kring Maths O Sundqvist

Detta har hänt.

Maths O Sundqvist säljer 15 miljoner b-aktier i företaget Hexagon, vilket är ett av hans viktigaste aktieinnehav. Han förnekar att han har ekonomiska svårigheter.

Den internationella bankkrisen kommer allt närmare Sverige. Swedbank och Carnegies aktier sjönk med 18,6 procent respektive 17,4 procent.

Maths O Sundqvist flyttar från länet. Han folkbokför sig på en gata i centrala Stockholm.

Carnegie gör en reservation i delårsbokslutet på 1 miljard i förväntad kreditförlust. Det spekuleras i att Maths O Sundqvist är orsaken.

Riksbanken lånar ut 1 miljard i likviditetsstöd till Carnegie som är i akut kris.

Maths O Sundqvist skickar in en begäran till Bolagsverket om att flytta sitt koncernbolag Skrindan från Östersund till Stockholm. I början på november är ärendet klart och nytt säte för Skrindan är Stockolm och adressen en postbox på Sveavägen.

Maths O Sundqvists olika bolag säljer stora aktieinnehav i bland annat badrumsbolaget Svedbergs och Hexpol.

Carnegies banktillstånd dras in. Detta eftersom de hade låtit en enskild kund låna för mycket pengar. Den kunden visar sig vara Maths O Sundqvist. Staten tar över banken via Riksgälden.

Riksgälden beviljar Carnegie ett lån på maximalt 5 miljarder kronor.

”I den situation som nu råder på de finansiella marknaderna är det bra att Riksgälden ger stöd till Carnegie och står beredda att gå in som ägare för att värna den finansiella stabiliteten” skrev vice riksbankschef Svante Öberg i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen konstaterar att Carnegie borde ha sålt Maths O Sundqvists panter redan i juli.

Altor och Bure köper Carnegie Investment Bank och försäkringsmäklaren Max Matthiessen av Riksgälden.

Carnegie går ut med en annons om att Skrindan ska säljas på en offentlig auktion. Detta efter att förhandlingarna mellan Carnegie och Maths O Sundqvist strandat. Carnegie hade velat att Skrindan överläts på dem och de skulle i sin tur avskrivit Maths O Sundqvists miljardlån.

– Han kunde ha gått ut därifrån som en skuldfri man och fortsatt verka som affärsman. Men Maths O Sundqvist har inte velat släppa bolaget, sade Arne Berggren, vd i Valot Invest som tagit över Carnegies affärer.

Styrelsen för D. Carnegie & Co, som tidigare ägt Carnegie Investment bank, tar beslut om de ska stämma Riksgälden får att få ut ett eventuellt överskott vid en försäljning av Skrindan.

En föranmälan om pantauktionen måste senast skickas ut senast i dag.

Carnegie håller en pantauktion på Skrindan. Maths O Sundqvist koncern säljs ut till högstbjudande, vilket många bedömare tror blir just Carnegie.