Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Turist" blir svenskt Oscarsbidrag

Ruben Östlunds "Turist", till stor del inspelad i Åre, är Sveriges bidrag till nästa års Oscarsgala. Det meddelade Svenska filminstitutet som väntat på måndagen.

Det blir andra gången regissören tävlar för Sverige om den gyllene statuetten.

Filmen är Ruben Östlunds fjärde långfilm och hade världspremiär på Cannesfestivalen i maj i år, där den även vann juryns pris i prestigefyllda sidosektionen Un certain regard. Filmen får amerikansk biopremiär i oktober med den internationella titeln "Force majeure".

"Turist" handlar om vad som händer när en man "sviker" sin familj och räddar sig själv och inte sin familj när en stor lavin närmar sig när de är i Alperna. Strömsundssonen Johannes Bah Kuhnke, uppväxt i Strömsund, spelar huvudrollen och filmen är producerad av Frösösonen Erik Hemmendorff.

Det är andra gången Östlund är aktuell i Oscarssammanhang – 2009 var hans film "De ofrivilliga" Sveriges bidrag. Förra året var Gabriela Pichlers "Äta sova dö" Sveriges representant men inte heller den filmen nådde fram till själva galan.

Varje land har möjligheten att lansera en kandidat till det prestigefyllda priset. Sedan är det en jury i filmakademin i Hollywood som slutligen vaskar fram de fem nominerade bidragen.

Det är i år tio år sedan en svensk film lyckades komma igenom nålsögat och bli Oscarsnominerad. Då var det Kay Pollaks "Så som i himmelen".

Senaste svenska film att vinna en Oscar i kategorin bästa icke engelskspråkiga film är Ingmar Bergmans Fanny & Alexander för 31 år sedan.

Den 15 januari nästa år meddelas vilka filmer som blir Oscarsnominerade i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Galan äger rum 22 februari.