Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiska röror till brunch

Nu i månadsskiftet oktober-november har jag och min särbo Lennart flytt höstmörkret och åkt till vår hyrda lägenhet nere på den turkiska rivieran.

Annons

Under 10 år har vi tillbringat stor del av vintrarna här nere, klimatet är välgörande för både kropp och själ. Vinterlivet i Alanya är mycket lugnt, det är väldigt få turister jämfört med högsäsongen på sommaren.

Vi handlar en stor del av maten på marknader, hos slaktaren och fiskhandlaren. Ungefär som det var i Sverige för 50 år sedan. Kvaliteten på maten i de här butikerna är mycket hög, köttet kommer från gårdar i närområdet, fisken färsk från haven runt Turkiet och grönsakerna odlas i bergsbyarna runt staden.

Det blir inte ofta vi går ut och äter på restaurang när det finns så bra råvaror att laga till själv. Turkisk frukostbuffé kan det bli ibland på söndagarna så det blir lite ledigt från spisen. Det är mycket populärt bland den inhemska befolkningen att äta ute, så det är fullt av folk som njuter av den goda frukostmaten.

Idag bjuder jag på några av de röror och sallader som serveras som tillbehör till ost, oliver, ägg, kalkonskinka, kycklingkorv, grönsaker, nötter, örter och annat som ofta äts till frukost. De passar förstås mycket bra till mer svenska smaker som gravlax, prinskorv och skinka också. Kanske lite nya recept att testa inför den kommande julen?

Avocadoröra med paprika, chili och vitlök

1 välmogen avocado

½ dl majonnäs

½ finhackad röd paprika   

2 msk hackad persilja   

1 finhackad vitlöksklyfta 

1 krm chiliflingor   

Äppelcidervinäger 

 Havssalt

Gör så här: Mosa avocadon med en gaffel. Blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja. Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Örtig röra med kapris och gurka

2 dl majonnäs   

1 dl finhackad rucola   

1 dl finhackad bladpersilja   

2 msk finhackad saltgurka eller cornichon   

2 msk finhackad kapris    

1 msk pressad citron  

Salt och peppar efter smak

Gör så här: Blanda alla ingredienser till såsen och ställ kallt en stund, så smakar den ännu bättre.

Turkisk blomkålssallad med paprika

½ liter små blomkålsbuketter

1 röd spetspaprika

3 msk smör

1 msk äppelcidervinäger

2 msk hackad bladpersilja

Chiliflingor

Havssalt

Gör så här: Lägg blomkålen i kokande, saltat vatten och förväll i några minuter. Låt rinna av väl. Skär paprikan i fyra delar på längden och strimla den fint. Bryn smöret och lägg i paprika och blomkål. Krydda med chiliflingor och låt fräsa i fem minuter, skaka pannan några gånger under tiden. Häll på äppelcidervinägern och låt koka in. Smaka av om du vill ha mer salt och chili. Rör ner den hackade persiljan strax innan serveringen.