Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusen fågelungar ihjälslagna

Polisen i Gävle utreder just nu ett stort artskyddsbrott där någon eller några misstänks ha gått iland på öarna Båkharen och Skräddarhällen i Gävlebukten för att såga ner över 200 träd och samtidigt passat på att slå ihjäl upp emot 1000 skarvungar.

Annons

– Det är ett av de mer omfattande artskyddsbrotten jag varit med om under mina år hos polisen, konstaterar miljörotelns chef Henrik Forssblad.

Polisen misstänker att det var i slutet av maj i år som det misstänkta brottet ska ha ägt rum. Polisen räknar till att mellan 200 och 300 träd, som skarvarna nyttjar som boplatser, har sågats ner, att upp emot 1000 skarvungar slagits ihjäl och man också försökt elda upp delar av ön.

– Med tanke på omfattningen är det troligt att flera personer ligger bakom brottet. Man har huggit och använt motorsågar för att ta ner träd och eldat på en del platser. Man har förstört ägg och dödat levande skarvungar, berättar Henrik Forssblad.

Det var efter ett tips till länsstyrelsen i juni som det hela att uppdagades. Och nu kan man konstatera att öarna Båkharen och Skräddarhällen har gått från att ha varit en av länets största skarvkolonier, till att som nu nästan inte ha några skarvar kvar.

När polisen besökte öarna i juni månad fanns inte mycket spår efter skarvungarna kvar. Att polisen kan uppskatta siffran till uppemot 1 000 döda skarvungar är en följd av att Länsstyrelsen gör regelbundna inventeringar.

– Det är troligt att det handlar om människor som ogillar skarvar. Det finns de som tycker att skarvarna försämrar fisket och förfular öarna.

– Men allt de har åstadkommit är att de förskjutit problemet till någon annanstans, de här vuxna skarvarna kommer att slå ner på ett annat sälle, fortsätter Henrik Forssblad.

Polisen rubricerar brottet som grovt jaktbrott och brott mot artskyddsförordningen, något som kan ge fängelse. Polisen har ännu ingen misstänkt för brottet.

För några år sedan drabbades jämtlandsdelen av Stekenjokk av äggplundring. Den var kopplad till internationell brottslighet. Plundringen var så systematisk att hela områdets ekosystem hotas.

Artikeln kommer från arbetarbladet.se.