Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals drabbades av strömavbrott i söndags

Ett strömavbrott drabbade tusentals av Eons kunder i nordöstra Jämtland och Västerbotten i söndags kväll. Först flera timmar senaren hade alla kunder fått elen åter.

Annons

Enligt Lars Höglund, Eons regionchef för Norrland, berodde avbrottet på att ställverket i Hoting håller på att byggas om.

– Det blir känsligare när man inte kan försörja på normalt sätt och dessutom drabbades fler kunder än det normalt skulle ha gjort.

Bör folk oroa sig för fler avbrott?

– Nej, vi lyckades koppla in en ny transformator som gör att situationen är stabil.

Eon arbetar just nu med att förstärka regionnätet i Strömsunds kommun vilket innefattar ombyggnationer av ställverken i Hoting och Strömsund samt en ny kraftledning mellan de två orterna. Projektet ska vara klart under 2014 men riskerar att försenas på grund av problem med bygglov i Strömsund, enligt Lars Höglund.

– Men när projektet väl är klart kommer Strömsunds och Dorotea kommun få en säkrare elförsörjning.

Enligt Eons presstjänst drabbades 6700 kunder i Dorotea, Hoting, Norråker, Lövberga, Hammerdal och Böle med omnejd av strömavbrott vid sjutiden. Strax efter nio fick kunderna i Lövberga, Hammerdal och Böle tillbaka strömmen, och klockan tio fick kunderna i Hoting tillbaka strömmen och halv två på natten fick kunderna i Dorotea och Norråker tillbaka strömmen.