Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals drabbades av strömavbrott i söndags

Ett strömavbrott drabbade tusentals av Eons kunder i nordöstra Jämtland och Västerbotten i söndags kväll. Först flera timmar senaren hade alla kunder fått elen åter.

Enligt Lars Höglund, Eons regionchef för Norrland, berodde avbrottet på att ställverket i Hoting håller på att byggas om.

– Det blir känsligare när man inte kan försörja på normalt sätt och dessutom drabbades fler kunder än det normalt skulle ha gjort.

Bör folk oroa sig för fler avbrott?

– Nej, vi lyckades koppla in en ny transformator som gör att situationen är stabil.

Eon arbetar just nu med att förstärka regionnätet i Strömsunds kommun vilket innefattar ombyggnationer av ställverken i Hoting och Strömsund samt en ny kraftledning mellan de två orterna. Projektet ska vara klart under 2014 men riskerar att försenas på grund av problem med bygglov i Strömsund, enligt Lars Höglund.

– Men när projektet väl är klart kommer Strömsunds och Dorotea kommun få en säkrare elförsörjning.

Enligt Eons presstjänst drabbades 6700 kunder i Dorotea, Hoting, Norråker, Lövberga, Hammerdal och Böle med omnejd av strömavbrott vid sjutiden. Strax efter nio fick kunderna i Lövberga, Hammerdal och Böle tillbaka strömmen, och klockan tio fick kunderna i Hoting tillbaka strömmen och halv två på natten fick kunderna i Dorotea och Norråker tillbaka strömmen.