Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals jobb hotas om Bromma stängs

”En stängning får inte hota jobben i Stockholm”; så kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) 15 oktober nyheten att partikollegorna i Stockholms Stadshus beslutat att stänga Bromma flygplats 2022.

Detta uttalande är lika stötande som oroande för de människor och företag runt om i landet som kommer att drabbas hårt om stängningen blir verklighet.

Det är inte Stockholmsregionen som ensamt kommer att drabbas av stängningen utan näringsliv, besöksnäring och privatpersoner runt om i hela landet som i dag använder Bromma flygplats för att snabbt och effektivt resa till huvudstaden.

Att reflexmässigt se nedläggningen som ett problem för arbetstillfällena i Stockholm vittnar om regeringens snäva syn på företagande och utveckling av hela landet och ett ointresse för de faktorer som påverkar den.

Totalt hotas 24 000 jobb runtom i Sverige, det väljer Löfven att bortse från. I stället för denna smala världsbild borde man se att Bromma flygplats är en nyckel för fortsatt jobbskapande och god tillväxt i hela Sverige.

De som tagit detta beslut vet att det inte går att flytta över trafiken till Arlanda, som redan i dag har fullt. Trots detta väljer de att maniskt fortsätta driva på för en nedläggning för att i stället bygga bostäder. De sätter på skygglapparna och väljer att inte se jobben och tillväxten som hotas ute i landet, utan ser bara om sitt eget hus.

Sex regionala flygplatser och lika många statligt ägda använder Bromma. Skåne, Halland, Kronoberg, Kalmar, Västra Götaland, Medelpad, Jämtland, Blekinge, Gotland, Göteborg, Västerbotten är de regioner som direkt påverkas av en nedläggning.

Vi representerar de orter och regioner vars flygplats kommer att vara i fara om Bromma läggs ner. Därför vädjar vi till regeringen – låt inte Miljöpartiet fälla avgörandet om Brommas flygplats med de konsekvenser det kommer att få för näringsliv och arbeten runt om i landet.

Frågan är alltför viktig för landets utveckling för att vara en del i en kohandel med MP i Stockholms stadshus eller Rosenbad. En stängning får inte hota tiotusentals jobb i runtom i Sverige.

Centerpartiet

Anders Åkesson, riksdagsledamot och talesperson i infrastrukturfrågor, Henrik Oretorp, kommunråd Halmstad, Eva Nypelius, oppositionsråd Gotland, Sven Sunesson, 1:e vice ordf landstingsstyrelsen Kronoberg, Bodil Wahlgren, styrelseordförande (C) Kalmar Öland Airport, Kalmar, Gustaf Hemming, miljö- och regionplaneringslandstingsråd Stockholm, Magnus Larsson, distriktsordförande Blekinge, Rickard Nordin, riksdagsledamot Göteborg, Birte Sandberg, gruppledare region Skåne, Mattias Larsson, gruppledare Umeå, Sven Nilsson, gruppledare Kristianstad, Mats Häggner, gruppledare Trollhättan, Niclas Edén, gruppledare Timrå, Liss Böcker, gruppledare Ängelholm, Bosse Svensson, gruppledare Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel