Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals jobb i försvaret i fara

Fyra myndigheter läggs ner och Försvarsmaktens högsta ledning bantas. Totalt kan flera tusen jobb försvinna.
Bara så kan tre miljarder sparas och i stället användas till den militära kärnverksamheten; soldater, vapen, kulor och krut.

Annons

Detta, som alla politiska partier i Försvarsberedningen plus regeringen talat om och önskat sig, ligger nu på bordet i form av en utredning som Försvarsmaktens förra generaldirektör Marie Hafström gjort åt försvarsdepartementet.
– Det handlar om att frigöra resurser för den operativa verksamheten, vilket ju är Försvarsmaktens egentliga uppdrag. Jag har kommit fram till att tre miljarder kan frigöras från 2011. I några fall finns medel redan från 2010, sade Hafström, när hon på fredagen redogjorde för hur byråkratin inom och runt Försvarsmakten och dess cirka 20 000 anställda kan rationaliseras eller bara läggas ned rakt av.
Fyra blir en
Marie Hafström har inte använt någon osthyvel, snarare bulldozer och motorsåg.
– I dag har vi fyra myndigheter, som stöder Försvarsmakten: Försvarets Materielverk (FMV), Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), Pliktverket och Försvarshögskolan. Jag föreslår att dessa fyra myndigheter avvecklas, förklarar Hafström.
De ska ersättas av en ny stödmyndighet, där delar av verksamheten inom FOI och FMV blir kvar.
Elva procent av de tre miljarderna vill Marie Hafström rationalisera fram genom att banta Högkvarteret, all personal runt ÖB.
– Min bedömning är att det finns utrymme att gå längre än Försvarsmaktens eget förslag. Man kan reducera till 1 000 årsarbetskrafter. Det är en minskning med 370, säger utredaren.
– Jag brukar säga att man alltid ska städa uppifrån och det här är en trovärdighetsfråga för hela organisationen och för förbanden, tillägger hon.
Inga siffror klara
Hela besparingen motsvarar långt över 2 000 tjänster, cirka en fjärdedel av de 8 600 som granskats inom försvarets stödmyndigheter och delar av Försvarsmakten. Men Marie Hafström vill inte nämna några siffror över hur många personer som under de närmaste åren kommer att mista sina jobb.
– Jag gör ingen bedömning.
Det gör knappast försvarsminister Sten Tolgfors heller.
– Det går i dag inte att kronsätta förslaget. Rapporten visar att det finns en betydande möjlighet att frigöra resurser för operativ nytta. Och vi har ännu inte valt bland dem, säger han.
Han utgår dock från att det ena eller andra förslaget från utredningen efter remissbehandlingen kan återkomma i höstens budgetproposition.

Mer läsning

Annons