Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals läser brev om domen i Lillhärdalsolyckan

15-åriga Moa Hansbacks brev till statsministern om sin omkomna kusin Emma Karlsson sprids med raketfart på sociala medier.

Östersunds tingsrätt friade en 22-åring från att ha vållat 11-åriga Emmas död i Lillhärdalsolyckan.

– Jag blev så arg, säger Moa Hansback.

Det är tidningen Expressen som på torsdagen publicerat brevet från Moa Hansback till statsminister Fredrik Rheinfeldt (M) på sin debattsida. Moa var kusin med 11-åriga Emma Karlsson som omkom förra sommaren i Lillhärdal när hon blev påkörd på trottoaren av en nu 22-årig man på motorcykel. I december dömde Östersunds tingsrätt mannen till skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 timmar.

Enligt domen går det inte att bevisa att 22-åringen med vilje körde upp på trottoaren där Emma Karlsson promenerade med sina tre kamrater. Därför friades han från åtalet om vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

– Jag blev så arg att jag inte visste vad jag skulle göra, så jag satte mig ner och skrev bara, säger Moa Hansback från Älvdalen.

"Men hur ska alla i Sverige lära sig att det är fel att skada andra människor om de inte får ett riktigt straff?" – den frågan ställer Moa Hansback till statsministern i brevet. Hon har tidigare skrivit brev till Fredrik Rheinfeldt om olyckan, före domen. Det brevet publicerades inte av någon tidning. Det här brevet hade vid halvtretiden på torsdagens delats av över tiotusen personer på facebook.

– Jag tycker det är bra att fler får veta hur det är. Det är säkert fler som hamnat i samma situation där någon blivit ihjälkörd och den som gjort det inte får något strängt straff. Jag hoppas att statsministern läser och funderar på hur det är i Sverige, och att det blir bättre lagar, säger hon.

Moa Hansback och Emma Karlsson växte upp tillsammans. Moa berättar att de ofta umgicks på helgerna, lov och även på veckorna. Saknaden efter Emma är stor. Men också ilskan.

– Jag förstår inte hur han (22-åringen) kunde komma undan så lätt med att ta ett liv, att han bara fick samhälltjänst.

Kan du ha någon förståelse för att domen blev som den blev?

– Jag förstår att det kan vara svårt att bevisa att det var en olycka att han kom upp på trottoaren och att det är svårt att veta exakt vad som hänt. Men jag är säker på att han körde upp på trottoaren för att skrämma tjejerna, eller bara leka tuff, säger Moa Hansback.

Domen kommer att överklagas.

http://www.expressen.se/debatt/snalla-reinfeldt-hjalp-mig-att-forsta-varfor