Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals plockade skräp i länet under våren – deltog i stor miljöaktion

Nära 7 000 barn och vuxna från länet deltog under våren i en stor skräpplockarkampanj. Det är stiftelsen Håll Sverige Rent som ligger bakom kampanjen och beskriver den som Sveriges största miljöaktion mot nedskräpning.

Varje år genomför Håll Sverige Rent kampanjen som går under namnet "Vi håller rent". Denna har pågått hela våren och i Jämtlands län uppges 6 632 barn och vuxna ha deltagit. Flest av dessa, 3 525 personer, kommer från Östersunds kommun.

Kampanjen har genomförts i hela Sverige och bland deltagarna finns både privatpersoner samt företag och organisationer. Även många skolor och förskolor ska ha varit med.

Den stora kampanjuppslutningen till trots – för att nå långsiktig framgång menar Håll Sverige Rent att man måste ändra på människors vanor att slänga skräp i naturen.

– För att bli av med skräpet i vår natur behövs insatser från många olika håll. Nedskräpningen har blivit en ödesfråga för våra hav, och den långsiktiga lösningen är inte att vi plockar upp skräpet utan att vi slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Enligt stiftelsen uppger åtta av tio svenskar att nedskräpningen är ett problem, men enligt Håll Sverige Rents egna undersökningar så ökar den.

Totalt deltog 755 933 personer i årets skräpplockningskampanj i Sverige. De flesta av dessa var i Stockholms län.

-----

Läs mer:

Sopsorteringen i Åre sticker ut – renhållare: "Det är mycket som inte hör hemma där" [+]

Länsstyrelsen och Östersunds kommun sätter press på regeringen om Natura 2000-beslut

Länets kommuner är sämst när det kommer till klimatanpassning

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app