Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: 20 000 nya hyresgäster på Fagerskrapan

Med utsikt över hela staden och ungefär en kvadratmeter boyta har det nya kollektivet gjort sig hemmastadda. Sedan några dagar tillbaka bor en koloni av bin på Fagerskrapans tak.

Annons

Efter ett samstämmigt ja från skrapans övriga hyresgäster placerades kupan på taket och numera är Östersundshem faddrar åt bina.

– Det är lite festligt för hela Fagerskrapan är miljöcertifierad så att toppa detta med en bikupa här uppe på taket var lite som grädde på moset, säger Malin Gunnarsson som är kommunikationschef på Östersundshem.

Via hiss till 16 våning, upp för en vindstrappa och genom en liten lucka i taket kommer man till de nya hyresgästernas hem. …

– Jag har aldrig haft en kupa så här högt så det är lite av ett experiment säger Pedro Blom grundare och ägare av Honungsbiet AB.

Men redan den tredje dagen såg han att bina kom in med pollen till kupan så han tror bina kommer klara sig bra på taket.

Via sitt företag erbjuder biodlaren Pedro Blom både företag och privatpersoner att bli faddrar för bikupor som en del av ett miljöarbete.

– Globalt sett så är det en stor dödlighet bland bin och de är jätte viktiga för pollineringen av växter. 80 procent av all växtlighet vi äter är ju pollinerat så det blir inte så mycket mat kvar annars. Bara vindpollinerade grödor som korn, råg och vete. Det bli gröt men ingen sylt på, för bären måste pollineras, säger Pedro Blom.

Men förutom de positiva effekterna för miljön så kan kupans innehåll komma att glädja de övriga hyresgästerna i Östersunds högsta höghus.

– Honungen får bina behålla. Så vi låter bina ha honungen som vinterföda. Men det som eventuellt blir över det tror jag att vi delar ut till hyresgästerna, säger Malin Gunnarsson.