Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-bagerskan fikar gärna på Tages

Östersundaren och alpinåkaren Veronica Smedh bakar framgångsrikt i tv-rutan.

Förra veckan blev hon utsedd till veckans stjärnbagare i "Hela Sverige bakar".

– Jag blev jättechockad för kakorna var ett orosmoment, säger hon.

Veronica Smedh, 24 år, kommer från Sundsvall, men har bott i Östersund nu i snart fyra år. Innan det hängde hon fyra år i Järpen då hon gick på skidgymnasiet. Veronica är alpin skidåkare och studerar på skidhögskolan i Östersund. På meritlistan har hon bland annat åtta pallplatser som bäst i Europacupen samt en seger i Italien i slutet av förra säsongen. I världscupen har hon en 13:e plats som bäst.

Veronica har två stora intressen i livet, förutom skidåkningen då så gillar hon att baka. Det var också bakgrunden till att Veronica sökte till "Hela Sverige bakar" förra året när programmet hade premiär. Hon kom dock inte med då även om hon nådde långt och fick göra både intervjuer och testbak.

Det blev bättre lycka i år. Veronica är en av tolv hemmabagare som under tio veckor slåss om titeln Sveriges bästa. Vinnaren kommer förutom äran att få ge ut en egen bakbok.

När 100 procent Östersund får tag på Veronica är hon på säsongens första snöläger i Italien med skidhögskolan. Träningen har gått bra, men ...

– Jag har bakabstinens. Nu vill jag hem och baka.

I förra veckans program var det småkakor som stod i fokus. Den första delen heter paradbaket och där har deltagarna med ett eget recept som de själva testat hemma innan. I den andra delen, tekniska utmaningen vet inte deltagarna alls vad som väntar.

Första utmaningen bestod i att baka tre olika småkakor av klassiskt snitt, men med en modern twist. Den andra utmaningen var Milanostänger. Birgitta Rasmusson, som bland annat har skrivit Sveriges mest sålda bok Sju sorters kakor och Johan Sörberg, prisbelönt mästarbagare, sitter i juryn och de gillade vad Veronica presenterade. Så mycket att hon blev utsedd till veckans stjärnbagare.

– Jag blev jättechockad. Vi fick provbaka kakorna hemma och det gick inte alls bra. Kakorna var ett litet orosmoment, men herregud det blev tvärtom. Birgitta kallas småkakornas drottning och hon tyckte om mina lakritskakor, de ville hon ha recept på.

Hur är det att få betyg av juryn?

– Skitnervöst. Man står där och kallsvettas. Det är skitläskigt.

Vad gillar du bäst att baka?

– Jag gillar att baka olika saker, men på slutet har jag gjort mycket tårtor. Men det brukar vara olika i perioder.

Vad är det bästa med att baka?

– Jag tycker det är roligt att bjuda andra. Men jag bakar inte bara därför utan jag gör det för min egen skull. Det är kul och avslappnande att stå i köket och röra i min smet.

Hur är det att se sig själv i programmet?

– Det är lite läskigt, men jag tycker det är kul också. Jag gillar att vara framför kameran.

Bästa med Östersund?

– Jag gillar Tages och Gustavsbergsbacken. Att först åka lite skidor och sedan gå ner och ta en fika.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.