Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här sätts förbudsskyltarna upp vid Pyramiderna i Vålådalen

I maj beslutades det att det skulle bli förbjudet att beträda de så kallade Pyramiderna i Vålådalens naturreservat. Nu har skyltar satts upp för att informera besökare om situationen. Man får varken gå, cykla eller springa på de unika istidsformationerna, då det får dem att erodera.

Annons

Läs också: Pyramiderna i Vålådalen kan rasa – nu stoppas cykling, löpning och vandring i området

Det är Wictoria Wadman, naturbevakare i området, som fått i uppdrag att sätta upp skyltarna. Sex stycken förbudsplåtar sattes under onsdagen upp på olika platser mellan utgångspunkten i Vallbo och hela vägen upp till Pyramiderna på fjället. ÖP var med under den två mil långa turen och Wictoria Wadman både hoppas och tror att skyltarna kommer att ge effekt. Mycket eftersom många ställt sig bakom förbudet.

– Framförallt så är det positiva tongångar därför att man tycker det är på tiden och att det är bra att man gör någonting, säger hon.

Hon framhäver också att de allra flesta besökare gärna följer regler och föreskrifter.

– Folk gillar att göra rätt. De flesta är inga förövare.

Det som främst skadas när människor går, cyklar eller springer på kullarna är kråkbärsriset och andra ömtåliga växtarter. Dessa dör väldigt lätt, säger Wictoria Wadman, vilket gör att gruset och sedimentet under exponeras ännu mer, och rasrisken ökar.

Förbudet har varit i kraft under en tid men det är alltså först nu som skyltarna åker upp. Detta eftersom de helt enkelt tagit tid att framställa. Men budskapet verkar ha nått fram ändå. Wictoria Wadman har inte hört att någon beträtt Pyramiderna sedan beslutet togs.

– Det har varit helt tyst, säger hon och menar att detta är någonting positivt. Människor brukar i regel vara bra på att rapportera in regelbrott, menar Wictoria Wadman.

Besökare till området hänvisas nu till stigarna bredvid själva åsen. Det är fritt fram att vistas överallt förutom på Pyramiderna och den intilliggande ravinen, som också löper risk att eroderas. Förbudet kommer att gälla fram till 9 maj år 2019.

Läs mer:

Vålådalen blir officiellt Vasaloppscenter även för cykel

Samebyar kräver svar om planerad nationalpark