Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Kan du lova att ..?

Gävle får 59 miljoner kronor att satsa på skolan. Det vallöftet gav partiledaren Stefan Löfven när han på tisdagen besökte staden. Men oppositionen ifrågasätter varifrån pengarna ska tas.

Om opinionsvindarna håller i sig talar mycket för att Stefan Löfven blir Sveriges nästa statsminister. På tisdagen var han på blixtvisit i Gävle efter en partiledarutfrågning i Sveriges Radio på morgonen och ett besök i Norrtälje på förmiddagen.

En halvtimme försenad anlände han till Stortorget där han höll ett kort tal inför de många åhörare som samlats i regnet.

– Det är dags att sluta sänka skatterna och satsa på skolan för att alla ungdomar ska kunna få en bra utbildning, sa han.

Socialdemokraterna utlovar 3,5 miljarder kronor till att höja lärarnas status. En stor del ska gå till högre löner. För Gävles del handlar det om 59 miljoner kronor som kommunen ska få del av.

– Vi har problem med för stora klasser. De behöver minskas eller så ska vi se till att det finns fler lärare, sa Stefan Löfven.

Efter talet ville många åhörare ställa frågor till honom, men hans tajta schema gjorde att han snart var tvungen att åka tillbaka till Stockholm. Gefle Dagblad han dock få en pratstund med partiledaren.

Ni vill höja ribban för att komma in på lärarutbildningen. Samtidigt är det brist på lärare. Hur ska ni se till att det finns skolpersonal i framtiden?

– Vi ska även höja kvalitén på lärarutbildningen så att den blir mer attraktiv. Sedan är det viktigaste vi gör att höja attraktiviteten på läraryrket bland annat genom höjda lärarlöner och kompetensutveckling, sa han.

Kan du lova att höjda lärarlöner ger bättre skolresultat?

– Ja, det finns internationell forskning som visar att det har betydelse.

Men Tomas Tobé, Moderaternas skolpolitiske talesperson, ifrågasätter hur satsningen ska finansieras.

– I grunden är det en god ambition, men det kräver också att man har en jobbpolitik som ger fler jobb. När Socialdemokraterna väljer att höja skatter på de jobb som vuxit fram blir det inget utrymme kvar till skolan, säger han.

Här kan du ställa dina lokala politiker mot väggen: #kandulova

Denna artikel kommer från gd.se.