Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-krönika: Herr Tomas känsla för OS-snö

OS 2014 handlar mycket om väder och vind och känsla för snö. I Sotji har ordet snö fått ytterligare några synonymer, som socker, sorbet och potatismos.

Men det spelar ingen roll vad snön består av. De tävlande ska klara av att åka i vetemjöl eller kokosflingor om så krävs. Och kunna valla för det.

OS 2010 handlade också mycket om väder och vind och känsla för snö. I Vancouver svepte nya fronter in varje kvart.

"Norskväder", kallade Sveriges olympiska meteorolog Tomas Mårtensson vädret i Vancouver 2010. "Här är både höga berg och nära till havet", förklarade han då.

Men… Sotji har ju också höga berg och nära till havet. Norskväder igen alltså. Och ändå…?

. . . . .

Fuktigt dis har löst upp OS-schemat de senaste dagarna. De ryska producenterna har tvingats sända ut en del pausbilder "Live from Sochi". De ser ut att ha filmats inifrån en kanna mjölk.

Frida Nordstrands, Per Elofssons och övriga kommentatorers bruna fejs löses tillfälligt upp i dimman och försvinner. Det glassiga solandet i mixed zone är över.

Hallå i snömoset, Viasat! Det är ju då svenska vallateamets succémeteorolog Tomas Mårtensson ska ta över rutan för att redovisa dagens snötyp, berätta när tjockan lättar – och dra några gamla olympiska väderanekdoter på det.

Näst efter Tomas är det faktiskt Carolina Klüft som har bäst koll på vädret bland svenskar i Sotji. Hon såg till att få kvällspassen i tv-studion när det var vackert väder på dagarna.

Nu när det varit dimma och vräkt ned snö och regn om vartannat har hon istället paxat dagskiftet och suttit i goa studiovärmen. Hon är sig lik; vägrar förlora ett OS hon ställer upp i.

. . . . .

Trots att damernas storslalom las tidigare på tisdagmorgonen för att minimera risken för dåligt väder, svepte dimman envist in även där precis när starten skulle gå. Det blev en kvart improvisations-tv från startområdet i stället, vilket avslöjade att OS egentligen inte är ett dugg märkvärdigare än Kalle Anka cup.

Åkarna håller sig varma, hoppande och lekande i snön med tävlingskompisarna. Mamma Anja oroar sig för att de ska bli blöta om fötterna. När som helst kommer någon fram och delar ut kubb och festis för att hålla barnen på gott humör.

Men inte vet jag om starten egentligen hade behövt skjutas upp. Det går faktiskt att åka utför i dimma, även om det inte rekommenderas.

S tappade en gång tålamodet med min farträdsla och tänkte spontant ut en i hans tycke bra och pedagogisk övning. Det rådde tjock dimma vid tillfället. "Jag åker före ner tills du inte ser mig och ropar: Åk! Då åker du det fortaste du kan rakt ned tills jag skriker: Stopp!".

Låt mig bara säga att jag är farträdd fortfarande. Men visst kan man åka utför i dimma.

. . . . .

Meteorolog Mårtensson har gått upp tidigast av alla OS-svenskar i Sotji varje dag. Men nu är du värd lite sovmorgon, Tomas, till onsdagen sköter jag väderinfot till storslalomherrarna och sprintstafettlagen.

Hur svårt kan det vara? Såvitt jag kan förstå ska det bli ganska kallt först, sen lite varmare, lite blåsigt, sen lugnare, molnigt, en aning sol och lite regn.

. . . . .

Imponerad av: Utförsåkare, helst när jag granskar dem i slow motion. Hur kan man åka både så framåtlutad, så bakåtlutad och så liggande på sidan samtidigt?

Besviken på: Mig själv. Jag har låtit mig distraheras av bröd och skådespel i flera dagar och inte ägnat antihomolagar och slavarbete en tanke. Vad fort det gick.