Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-krönika: Ursäkta men vem tog silver?

Svenskt silver och brons i skidsprint – OS-medaljer till Jönsson och Peterson.

Visst, det kan ha varit ett oskyldigt misstag, men text-tv:s rubriksättning efter den – vad ska man kalla det? Raffinerade? Rafflande? Helt absurda? – sprintfinalen på längdskidor var inte enda gången som brons-Jönsson kom före silver-Peterson under tisdagen.

Emil Jönsson slog nytt OS-rekord i långsammaste medaljlopp, men direkt efteråt handlade nästan allt i TV3:s sändning om Jönsson, som på mindre än fyra minuters åkande hade hunnit med fulländade imitationer av både Jörgen Brink och den australiensiske short track-åkaren Steven Bradbury.

Det var Jönssons osannolika bronslopp, Jönssons kollaps och Jönssons känslosamma intervju.

Teodor Peterson då? Vem? Just det, han som körde sitt lopp, inte slog ur underläge, inte tappade någon stor ledning, stod på benen och tog silver. Tja, han verkar väl må bra. Men hur mår egentligen Emil Jönsson?

TV3:s producenter grät så klart inte över den dramatik som utspelade sig; sprintfinaler blir sällan tråkiga, men det här var så mycket drama att hälften hade varit nog.

Och kommentatorernas halvdana koll på åkarnas form, och det höga tempot mellan loppen – kvart, semi, final, skynda, skynda, nu är det bråttom – gjorde att det blev ännu mer spännande.

För tänk om någon hade hunnit få en ordentlig intervju med Emil Jönsson mellan loppen och fått beskedet att han kände sig helt ur slag, eller om någon av TV3:s experter sett att Mora-åkaren från Gästrikland nog inte var i så bra form som alla vi men oj, vad fort det går-experter framför tv-apparater och skärmar trodde att han var.

Men nu var vi alla i samma båt. Jönsson var i form (trodde vi), han skulle utmana om guldet (trodde vi) och när han gjorde sin Brink-imitation var alla chanser till medalj borta (trodde vi).

Ett par fall senare kunde Emil Jönsson i stället göra sin tolkning av Steven Bradburys segeråk i short track-finalen 2002 och söndagsåka hem ett brons.

Teodor Peterson då? Vem? Just det, han som faktiskt utmanade om guldet och till slut tog hem den näst finaste medaljen. Jo, men han verkade väl må bra. Men kan vi inte få en kommentar från Emil Jönssons sambo Anna Haag nu, så att hon kan berätta hur hon tror att hennes partner mår?

OS handlar – vad än IOK säger och gör – om känslor och uttryck. Det är glädje och sorg, kamp och rivalitet, hjärta och smärta. Den som hävdar att det endast handlar om resultat lurar sig själv.

Det är klart att killen som Petter Northug hånat i kvällspressen, han som fick hundratusentals svenska tv-tittare att sucka djupt och sedan jubla högt, får de större rubrikerna. Teodor Peterson, han som tog silver i Jönssons bronslopp, får ursäkta, precis som guldmedaljören… Ja, vem var det som vann egentligen?

Sa tv-kommentatorerna det?