Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: ÖFK-profiler deltog i diskussion om sexuellt våld och destruktiv manlighet

Under fredagseftermiddagen bjöd Folkuniversitetet in till föreläsning och diskussion på temat destruktiv manlighet och sexuellt våld. Anledningen var den senare tidens våldtäkter i samband med stora festivaler. Med i panelen var Bobo Sollander, spelare i Östersunds FK, samt Lasse Landin, klubbens kanslichef.

För föreläsningen stod kulturprofilen Svante Tidholm, som är en av projektledarna för Fatta Man, ett initiativ att försöka förändra synen på manlighet och de normer som man menar leder till sexuellt våld och mental ohälsa.

Med fritt inträde var det runt hundratalet gäster som dök upp i Residensträdgården för att ta del av samtalet. Svante Tidholm var glad över att närahälften av besökarna var män.

– Men egentligen borde det bara vara män, sa han ändå under föreläsningen.

Detta eftersom han menar att statistiken talar sitt tydliga språk gällande vilka som gör sig skyldiga till sexbrott. 96 procent av alla som döms för den här typen av brottslighet är av det manliga könet, säger han.

– Det är inte bara några män som våldtar, utan det är många män.

– Det ligger i manligheten.

Därför anser han att det är viktigt att män börjar prata med varandra om machokultur och synen på manligt och kvinnligt. Han tycker också att skolorna bör göra ett större arbete med att bryta det som ses som typiskt beteende för pojkar respektive tjejer. Det är heller ingen som föds till sexbrottsling, säger han, utan det är något som man lär sig.

– Vi förtjänar bättre än att se våra pojkar växa upp till att bli våldtäktsmän, sa Svante Tidholm.

I den diskussionspanel som hölls efter Svante Tidholms föreläsning satt ÖFK-profilerna Bobo Sollander, spelare, samt Lasse Landin, kanslichef. Medverkade gjorde även konstnären Gustav Kape Lindqvist. Alla tre höll med om vikten av en förändring av att bryta normer.

– Samhällen där man vågar vara öppna är mer kreativa, sa Lasse Landin och fortsatte:

– Man måste våga utmana sig själv, sin organisation och sin grupp.

Bobo Sollander menar också att tonen i laget förändrats efter att de börjat göra uttrycka sig mer konstnärligt. När ÖP pratar med honom efter paneldiskussions slut säger han att det arbetet även till viss del förändrat honom som person.

– Det finns ju en viss jargong i omklädningsrummet som oftast påverkar hur man är som person, men jag tycker att vi i ÖFK nu försöker bryta de där könsrollerna ganska bra. Så nu påverkar jag på ett positivt sätt, det kanske inte var så i början.

Bobo Sollander berättar också att det tidigare var mer kvinnoskämt och råare klimat som rådde i laget, men att detta försvinner ju mer man öppnar sig som människa.

Trots de många rapporter om våldtäkter och ofredanden som kommit fram på festivaler under sommaren innebär det inte att det är fler incidenter nu än tidigare, enligt Svante Tidholm.

– Det här är ett pågående problem och det är inget som vi inbillar oss att vi kan komma åt på ett eller två år, säger han.