Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV4 lägger ned lokala nyhetssändningar

På onsdagskvällen kom beskedet att TV4 lägger ned de lokala nyhetssändningarna.

Annons

– TV4:s styrelse har beslutat att gå vidare i enlighet med det förslag som presenterats tidigare. Det innebär att MBL-förhandlingar vidtar, säger kanalens pressansvarige Magnus Törnblom till TT.

Mötet blev längre än planerat men styrelsen var enig i sitt beslut, säger TV4:s vd Casten Almqvist till TT.

– Vi gör ett vägval och bestämmer oss för att kraftsamla kring en nationell nyhetsbevakning. Vi tror att vi kan erbjuda en god bevakning av hela Sverige men i de rikssändningar som vi bjuder på, säger Almqvist.

Detta ska enligt honom ske genom en förstärkning av riksredaktionen med 25 reportrar som är stationerade över hela Sverige.

Men kan 25 personer göra samma jobb lika bra som 140 medarbetare?

– Den jämförelsen ska inte göras. Här handlar det om en förstärkning av vår nationella verksamhet. Den lokala motsvarigheten riktad mot lokal publik lämnar vi igenom detta, säger Casten Almqvist.

I ett öppet brev försökte 151 TV4-medarbetare i dag få styrelsen att ändra sig.

"Valet att lämna lokala sändningar för lokal publik har långtgående konsekvenser. Det berör långt fler än 140 personer som snart mister sitt nuvarande jobb och sin granskande roll på det lokala planet", står det i brevet.

Nedläggningsbeslutet har följts av starka reaktioner, vilket bland annat bottnar i "den effekt som beslutet har för den lokala demokratin", skriver medarbetarna som nu uppmanar styrelsen att "besinna er och tänka om".

På kanalens hemsida svarar vd Casten Almqvist på det öppna brevet: "Mediebranschen står mitt i en total omdaning som vi måste förhålla oss till. Trots att lokala nyheter och lokalt innehåll är något som många är intresserade av även när tittandet flyttar till nätet, återstår det att knäcka hur man som medieaktör på riksnivå bygger en fungerande affär kring det", skriver Almqvist.

Enligt Casten Almqvist har det funnits två missuppfattningar i debatten kring TV4, dels att "lokal-tv är en vinstmaskin", dels att "TV 4 skulle vara särskilt gynnat av det politiska systemet".

"Vi måste utgå från läget vi befinner oss i, med vikande tv-tittande, oklara regulatoriska förutsättningar och än så länge begränsade intäkter från våra digitala satsningar. Det är bakgrunden till det förslag till beslut som nu föreligger styrelsen, och trots att det är oerhört tungt och har väckt mycket reaktioner omkring oss, så tror jag att det är rätt väg för TV4-Gruppen att gå framåt", skriver han.

TT