Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV4 lägger ner de lokala nyheterna

TV4 slopar sina lokala nyhetssändningar helt och hållet. För närvarande sänder TV4 nyheter från 21 redaktioner i 24 editioner. Totalt kan cirka 140 tjänster försvinna, uppger TV4 i ett pressmeddelande.

TV4 slopar sina lokala nyhetssändningar helt och hållet. För närvarande sänder TV4 nyheter från 21 redaktioner i 24 editioner. Totalt kan cirka 140 tjänster försvinna, uppger TV4 i ett pressmeddelande.

Förändringarna genomförs i sommar. Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro läggs ner helt.

"Det är ett tungt besked för medarbetarna, för den lokala journalistiken och för TV4 och Nyhetsbolaget. Men mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och när vi dessutom har osäkra regulatoriska förutsättningar måste vi prioritera. Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver", säger TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

Nio orter

TV4 förstärker i stället sin riksredaktion med 25 reporter fördelade på 9 orter från Malmö i söder till Luleå i norr med en ambition att fortsätta bevaka hela Sverige för en rikspublik.

De orter som enligt förslaget kommer att ha journalister kvar är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund.

"Målet är att kunna satsa mer resurser på nyhetsbevakningen på digitala plattformar och på våra stora nyhetssändningar 19 och 22. Trots neddragningarna kommer vi dessutom att ha en bredare representation runtom i landet än någon annan kommersiell nyhetsaktör på riksnivå", säger Casten Almqvist i pressmeddelandet.

Däremot behåller TV4 de lokala vädersändningarna.

TV4 utlovar en utökad nyhetssatsning på nättjänsterna TV4 Play och Youtube.

TV4:s nedläggning av de lokala nyheterna kommer en dryg månad efter att en omfattande omorganisation av SVT:s regionala nyhetsverksamhet presenterades. I det förslaget tar SVT bort 30 tekniktjänster och 5 sändningsorter, främst i Norrland, för att satsa resurser på journalistik från storstädernas ytterområden och regioner som tidigare inte haft egna redaktioner, som Helsingborg och Södertälje.