Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två av Jämtlandsfjällens kvinnliga legendarer blir teaterpjäs

De var legender på turiststationerna i Blåhammaren och Sylarna och kända i hela landet.
Nu blir historien om de två systrarna som arbetade som pionjärer i Jämtlandsfjällen under Svenska turistföreningens tidiga historia teater.
17 september är det premiär på Storulvåns fjällstation.

Teatern bygger på en bok skriven av författaren Lilian Jakobsson.

– Det var en ren slump att det blev just den boken. Jag var på bokhandeln och tittade i Jämtlandshyllan när jag såg den. Bara titeln var lockade, säger en av skådespelarna Harleen Kalkat, som har bott i Östersund tidigare.

Harleen köpte "Fjällsågens drottningar" och gick hem för att läsa och samma dag som hon läst ut boken skickade hon in en ansökan till Konstnärsnämnden om att få göra pjäs av den.

2010 tilldelade de henne ett stipendium på 70 000 kronor. Sedan har manuset tagit form och vilat. I år har Harleen, som är frilansande skådespelare, även fått pengar från Kulturrådet och Länskulturen för att kunna färdigställa pjäsen som handlar om de två handlingskraftiga kvinnorna Marta "Sylmamman" och Karolina "Karolina från Fjällsågen". De arbetar som pionjärer i Jämtlandsfjällen under tidigt 1900-tal och blir till och med kända utanför landets gränser för sitt starka entreprenörsskap.

– Pjäsen skildrar kvinnornas liv , öden och vänskap. Den innehåller djup men också humor, säger Harleen.

Varför är pjäsen viktig?

– Jag tycker det är en källa till styrka att höra om dessa två starka kvinnor. Det berättas om så många män i dag, så det är viktigt att kvinnorna lyfts fram. De försvinner så lätt annars.

Har pjäsen kopplingar till aktuella företeelser?

– Det skulle nog kunna vara motsättningarna mellan land och glesbygd i så fall.

Harleen skrev en stor del av manuset på Sylarnas fjällstation eftersom de båda kvinnorna arbetade där. Men för att göra det mer lättillgängligt för publiken valde hon att förlägga pjäsen på Storulvåns fjällstation.

Spelstilen i pjäsen är "öppen", vilket betyder att de två skådespelarna, Harleen och hennes medspelerska Helena Gezelius, byter om på scenen när det byter roll.

– Det är verkligen en utmaning och ett riktigt gympapass, det blir lite som en dans, säger Harleen och skrattar till.

Just nu övar de två skådespelarna för fullt, men det är inte allt för långt till premiär. Där efter hoppas de på en turné av något slag.

"Fjällsågens drottning" visas på Storulvåns fjällstation 17 september klockan 20.30. Dagen efter visas teatern i Östersund på Tingshuset klockan 16.

För den som vill ta del av fler kulturella evenemang på Storulvåns fjällstation finns det chans 6 september då Hazelius Hedin ger en konsert samt 24 september då Nordic står för musiken.