Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två av tre företagare: Det blir färre jobb med regeringens politik

Generande resultat för statsministern.

Hela 64 procent av företagen tror att de åtgärder som regeringen presenterade i sin höstbudget kommer leda till färre jobb. Det visar Svenskt Näringsliv när man offentliggjorde svaren i sin senaste företagarpanel där 2784 företagare svarat på en enkät.

Det blir värre. Femton procent anser nämligen att åtgärderna varken gör från eller till, antalet anställda kommer varken öka eller minska med regeringens budget. Det är däremot endast en (1) ynklig procent som tror att regeringens politik leder till fler jobb. Kan det vara landets cykelreparatörer som Svenskt Näringsliv tillfrågat i sin företagarpanel? Sänkt moms på cykelreparationer är en av få skattesänkningar i regeringens budget tillsammans med det utökade RUT-avdraget.

Resultaten är givetvis generande för statsministern som försökt bygga upp en företagarvänlig fasad med utsträckt hand. Problemet är att när svenska företagare tillfrågas så upplever man det snarare som en örfil. Därför är bottenbetyget från det svenska näringslivet inte särskilt förvånande.

När regeringen tillträdde var den stora näringspolitiska nyheten att man tänkte tillsätta en innovationskansler. Två år senare håller statsministern jävligt tyst om det. Att det är politiska skottpengar på landets välfärdsföretag och diverse huvudlösa uttalanden under mandatperioden har också haft sin märkbara effekt såklart.

Två år med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har dessutom inneburit mer regelkrångel och höjda skatter. Om man lägger samman regeringens tidigare skattehöjningar, beslutade skattehöjningar och planerade skattehöjningar så uppgår det till ett värde om 50 miljarder kronor. En sådan skattehöjarpolitik är inte vad som efterfrågas i högskatteparadiset Sverige. Av de företag som påverkats negativ av regeringens politik uppger flest, 51 procent att deras lönsamhet har försämrats. Dessutom uppger 46 procent att man i större utsträckning valt att anställa personer med större erfarenhet. Andra konsekvenser har varit färre unga som fått sommarjobb (27 procent), färre arbetade timmar (17 procent) och höjda priser (9 procent).

Att så många som 46 procent uppger att man i större utsträckning valt att anställa personer med större erfarenhet är nog det mest oroande besked från företagarpanelen. Oroande eftersom det innebär att regeringens politik förvärrar situationen med tudelningen på arbetsmarknaden – vilket experter samstämmigt menar är den största utmaningen idag. Det beror på att svensk lönestruktur är väldigt sammanpressad i internationella jämförelser. Konsekvensen blir att de som står längst i från arbetsmarknaden får svårt att hävda sig. Att anställa någon som saknar utbildning och erfarenhet innebär en högre risk, då måste det också vara mindre kostsamt.

Att det finns få incitament att anställa personer utan förankring på arbetsmarknaden borde vara fokus i regeringens politik. En kombination av sänkta arbetsgivaravgifter och att arbetsmarknadens parter sänker ingångslönerna är förmodligen det bästa receptet.