Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två av tre nya liftar invigda

Det var ett ymnigt och efterlängtat snöfall som inramade invigningen av nya Fjällgårdsexpressen i Åre på lördagen.

Annons

Den nya liften från Fjällgården tillsammans med Sadelexpressen och nya Tegeliften har tillsammans kostat 125 miljoner kronor. Och det handlar om liftar som funnits med i planeringen sen långt tillbaka.

– Fjällgårdsexpressen fanns med i projekteringen redan 2001, säger Anders Aspholm, säkerhets- och driftschef för Skistar i Åre.

– Men bättre sent än aldrig, tillägger Nalle Hansson, tävlings- och arenaansvarig, som står alldels intill i samband med invigningen.

I helgen invigdes dels Fjällgårdsexpressen, men även Sadelexpressen. Den tredje nya liften, Tegeliften i Duved kommer att invigas först nästa vecka.

– De här liftarna kommer att förändra flödet av skidåkare i hela Åre. Både tack vare snabbhet och ny sträckning av liftarna, men även därför att vi nu har utökat den skidbara ytan med 130 000 kvadratmeter, i runda slängar 27 fullstora fotbollsplaner, säger Niklas Sjögren-Berg, destinationschef för Skistar i Åre.

Nya Sadelexpressen kommer att ersätta gamla Sadelliften, i övrigt kommer tidigare liftar att finnas kvar.

Bokningar av fjällresorna inför den här vintern ligger i nivå med förra årets bokningar. Att Skistar i veckan rapporterade en förlust före skatt på 265 miljoner kronor för perioden september - november är inget som direkt bekymrar Sjögren-Berg.

Bolaget har i princip inga inkomster under den här perioden och gjorde ungefär en lika stor förlust för ett år sedan.

– Skistar mår bra, vi har ett bra bokningsläge inför kommande vinter och framför allt har vi en sen påsk, och vi har alltid snö häruppe över påsken, avslutar destinationschefen.