Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två av tre väljer bort Åre Gymnasieskola

Antalet förstahandssökande till Åre gymnasieskola sjunker igen. Bara en av tre elever väljer att studera vid gymnasiet på hemmaplan.

Det visar ny statistik från antagningsenheten vid Jämtlands gymnasieförbund som administrerar antagningarna till Åre gymnasieskola.

Av 117 elever är det 39, från Åre kommuns egna grundskolor, som valt Åre gymnasieskola i första hand inför höstterminen 2016. Det motsvarar en andel på ungefär en tredjedel. Motsvarande siffra för 2015 var 66 elever av totalt 129, vilket motsvarar en andel på drygt 50 procent. Bara på ett år har andelen förstahandsval från kommunens elever alltså sjunkit betydligt från 50 till 33 procent.

Den färska statistiken betyder att Åre gymnasieskola är tillbaka på de låga nivåer av förstahandssökande som gymnasieskolan noterade för några år sedan. Efter bottensiffrorna 2013, 30,6 procent förstahandsökande, antog barn- och utbildningsnämnden i Åre ett mål som sa att andelen förstahandssökande till Åre gymnasieskola, från den egna kommunen, ska öka med 5 procent per år. Den målsättningen infriades också 2014 då andelen förstahandsökande var uppe i drygt 35 procent.

– Det känns otroligt kul att vårt arbete för att öka antalet elever från kommunen ger frukt. Det får positiva effekter på flera sätt. När fler av kommunen elever väljer att stanna vid Åre gymnasieskola förbättras skolan förutsättningar att hålla hög kvalité på utbildningen, samtidigt som kommunens Kostiander för gymnasieelever i andra kommuner minska, sa Anna-Karin Vernberg (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden med anledningen av den lyckade elevtillströmningen i februari 2014.

Läs mer om Åre:

Årebor skjutsar flyktingarna till alpina världscupen

Skistar vill bygga om området vid kabinbanan

250 nya bostäder på gång i Åre

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Följ oss på Twitter här.