Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två barn videovittnade andra rättegångsdagen

Två av Josef Fritzls barn vittnade i går om sin far och vad han gjort. Förutom dottern Elisabeth, som hölls fången som sexslav i 24 år, fick rätten och Fritzl också se och höra en av hennes bröder.

Vad de sade och vilka frågor de fick vet vi inte, eftersom hela gårdagens förhandling hölls bakom stängda dörrar. Bara att deras 73-årige far svarade åklagaren, juryn och domarna på allt de ville veta.

– Han följde uppmärksamt videouppspelningen. Om hans reaktioner kan jag inte ge någon information, sa domstolens presstalesman Franz Cutka vid en presskonferens.

När den hölls pågick fortfarande rättegången och uppspelningen av totalt elva timmars förhör med den i dag 42-åriga dottern.

– Under torsdagen räknar vi med att åklagaren kan hålla sin slutplädering och att dom därefter kan avkunnas under eftermiddagen, sa Franz Cutka.

Denne har på åklagarens uppdrag gjort en utredning, som underlag för rätten när den tar ställning till om Josef Fritzl ska fällas för mord, därför att han vägrade läkarhjälp åt det barn som föddes med andningsproblem och som dog i det underjordiska fängelset.

I dag ska den rättspsykiater som utrett Fritzl höras och två tekniska rapporter om det underjordiska fängelset läsas upp.

Franz Cutka inledde presskonferensen med att förklara att domstolens dörrar enbart har hållits stängda för att skydda Josef Fritzls offer.

– Jag vill understryka detta, sa han.

Också Österrikes regering vill nu understryka hur viktig den anser att skyddsfrågan är. Justitieminister Claudia Bandion-Ortner säger till veckotidningen Falter i Wien att hon planerar ett förslag om skärpta straff för fotografer och medier som jagar brottsoffer.

– Jag anser att straffen kunde vara högre eller att man utvidgar identitetsskyddet för anhöriga till offer och gärningsmän, säger ministern.

Advokaten till Fritzls anhöriga och de myndigheter som skyddar dem vägrar att överhuvudtaget svara på frågor om offren. (TT)