Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två fotografer blir till en utställning

Både amerikanska Edward S. Curtis och svenska Nils Thomasson fotade ursprungsbefolkningar. Men på var sin kontinent.

Nu möts de båda i en ny fotoutställning på Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen.

De var verksamma ungefär samma tid, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Nils Thomasson, själv same och verksam i Jämtland, lämnade efter sig en bildskatt på över 30 000 bilder som finns på Jamtli.

Edward S. Curtis var verksam i Seattle i USA och gjorde sig i slutet av 1800-talet känd som porträttfotograf. 1900 började han dokumentera de nordamerikanske indianerna. Han porträtterade hövdingar och både fotade, skrev böcker och filmade. Hans verk har senast visats i utställningen "Sacred Legacy: Edward S. Curtis and the North American Indian" i Minneapolis.

Nu sammanförs de två i en fotoutställning på Härjedalens Fjällmuseum.

– Min tanke är att man kan titta på hur två fotografer från någorlunda samma tid, som båda fotat ursprungsbefolkningar, har haft olika perspektivskillnader, säger Museichef Ola Hanneryd.

Utställningen kommer på Fjällmuseet kommer gå under rubriken "Stereoskop - bilder av oss och dem". Under den rubriken kommer det bli flera projekt framöver, som alla eftersträvar att lyfta fram berättelser och platser som inte annars är så synliga.

Fotoutställningen invigs 1 mars och pågår i första omgången till och med 30 april. Sedan kommer den visas igen 1 juli till 30 september. Den invigs i samband med att den samiska kulturfestivalen, Lopme naestie, drar i gång.