Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två generationer toppbestigare

178. Så många fjälltoppar finns det i Jämtland. Fjällpionjären Carl Wiström blev 2007 den förste att bestiga alla. Nu har han fått en efterföljare.

Annons

Det är tidig förmiddag och höstsolen har ännu inte hunnit värma den klara morgonluften. Genom dimman som ligger över fjälltopparna skymtas säsongens första snö.

En liten skara människor har samlats på parkeringen vid skidliftarna i Gräftåvallen.

För två av dem är det en speciell dag.

Carl Wiström, 63 år, är en av Jämtlands fjäll- och klätterpionjärer. Bland annat var han på 1970-talet med och startade Östersunds klätterklubb, och han var delaktig i skapandet av Jämtlands första klätterförare i mitten av 1980-talet. När föraren kom var efterföljarna många.

– Jag tror att det bara året efter skapades 100 nya leder på Jämtlands klippor. Det var roligt att det ledde till så mycket ny turverksamhet, och att så många inspirerades till att själva göra nya klättringsleder, säger Carl.

För 35 år sedan började Carl projektet som tog honom 30 år att slutföra: Att bestiga Jämtlands alla fjälltoppar. 2007 klarade han den sista, och kunde då summera till 175 toppar.

Fram till i dag är han den enda som klarat den bedriften. Men efter dagens topptur upp på Storfjället, 1 260 meter över havet, är de två.

Gruppen följer grusvägen, från parkeringen, upp mot fjället. Viker av förbi skidbacken och kommer till sommarleden som går mot Höglekardalen.

Tempot är lugnt. Stigningen är snäll. De vattenhål som står stilla har under natten fått ett tunt istäcke. Riktningen är sydväst, lätt vind i ryggen.

Storfjället är Oviksområdets näst högsta topp. Hundshögen, som ligger bortanför Dörrsjöarna, är drygt 100 meter högre.

Senast Carl var uppe på just Storfjället var 11 november för 24 år sedan.

– Jag kommer ihåg att det var en fin vinterdag i lättgången hård snö, med midvintersol. Vi var tre personer på turen, säger han.

Mattias Skantz, 29 år, jobbar till vardags som lastbilschaufför. När han inte jobbar är han oftast i fjäll-en, på jakt efter en topp eller två. I dag går han i Carls fotspår när han blir den andre att besegra alla Jämtlandstoppar. 178 till antalet.

– Jag räknar tre fler toppar än Carl. Bland annat har han inte räknat båda Bockhammarens toppar i Storådörrsfjällen, och samma med Västra Bunnerstöten, där två toppar är på exakt samma höjd. Han har även valt bort Lievkiesoja i södra Borgafjäll, säger Mattias.

– Vad man räknar som en topp är ju en subjektiv bedömning, det är inte matematiskt, säger Carl.

Oavsett hur de väljer att räkna topp- arna, är de överens om att själva prestationen egentligen inte är så märkvärdig.

– Att klara av alla toppar är en hobby och inte mer, det är inte bättre än någon annan hobby, och inte något som är någon nytta för någon annan eller för mänskligheten, säger Carl.

– Jag håller ju i första hand på för att jag gillar skidåkning, det är den största anledningen. Och så är det roligare att åka på nya berg, då kan det antingen bli en positiv överraskning eller en besvikelse. Sedan är det ju för mitt egna välmående, jag är rastlös och behöver hålla i gång för att må bra, säger Mattias.

– Om man bestämmer sig för att göra alla toppar i Jämtland så kommer man till områden man aldrig skulle ha besökt annars. Som längst bort i Frostviken, dit tror jag inte att jag skulle åka om jag inte hade gjort det här, säger Carl.

Strax före sista stigningen upp mot den ganska flacka Storfjällstoppen ska en bäck passeras. En lämplig plats för fikapaus. Kaffetermosar och smörgåsar åker fram.

Carl berättar att i 30 års tid har hans färdkost inte förändrats mycket.

– Varm choklad och till det rågbröd med smör, har väl varit någon slags standarduppsättning. Det ska vara lätt att bära och enkelt att göra, säger han.

Mattias håller energinivån uppe med socker:

– Jag dricker mycket och äter choklad och godis, hela mitt koncept är att gå lätt och göra många toppar samma dag, då ägnar jag inte så mycket tid åt att stanna och fika. Jag äter innan och när jag kommer ner från fjället.

Mattias gjorde sin första Jämtlandstopp 1998, Åreskutan. Men det är från 2002 som han räknar att projektet började. Flera av topparna har han bestigit två gånger.

Under turen delar Carl gärna med sig av erfarenheter, och berättar en och annan historia från förr. Han berättar om skotten sir Hugh Munroe, en pionjär inom sporten ”peak bagging”, att samla på toppar. Munroe skulle göra Storbritanniens alla toppar och sparade den topp han såg från sitt eget hem till sist. Men när han hade gjort alla utom den sista var han så gammal och sjuk att han på dödsbädden blickade ut mot den topp han aldrig klarade.

– När jag hörde den här historien tänkte jag att jag inte skulle upprepa samma misstag, man vet inte vad man orkar när man blir gammal, så man ska inte vänta med att göra det man vill, säger Carl.

Sista biten går vandringen genom dimma. Gränsen mellan himmel och det snötäckta kalfjället flyter ihop. När solen korta stunder bryter igenom syns vandrarna som grå siluetter mot horisonten.

En stund senare nås toppen. Mattias tar två skutt upp på röset, och knyter nävarna. Medvandrarna applåderar.

Carl håller ett kort tal till sin adept.

– Du har varit målmedveten och uthållig och inte gett upp när det tar emot. Det är inte kul jämt. Vädret kan vara dåligt och bäckar kan vara översvämmande.

– Vi utbringar ett fyrfaldigt leve för honom.

Mattias ler.

– Jag känner egentligen inget särskilt. Ibland när man klarar toppar blir man lättad och glad, men det är oftast när man grubblat och planerat länge, säger han.

– Det är ett härligt nöje att fundera inför alla turer. När något avslutas går jag vidare. Jag har redan flera nya utmaningar på gång.

Annons