Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två huvudkontor för nya myndigheten

När den goda nyheten kom i fjol om att Folkhälsoinstitutet skulle bli kvar hängde fortfarande frågan om kommande huvudkontor i luften. Det blev en kompromiss.

I dag kommer den nya generaldirektören för Folkhälsomyndigheten till Östersund. Det är Johan Carlsson, nuvarande GD för Smittskyddsinstitutet som från årsskiftet blir en ny myndighet tillsammans med Folkhälsoinstitutet i Östersund.

Egentligen är det tre myndigheter som går ihop, den tredje är delar av Socialstyrelsen. Rent formellt är än så länge Johan Carlsson utsedd av regeringen att leda arbetet med den nya myndigheten, men det är också sagt att han sedan ska få jobbet som GD.

Den stora frågan i fjol var annars var huvudkontoret skulle ligga. Många debattörer menade att det var viktigt för Östersund att det blev i just Östersund medan nuvarande generaldirektören för Folkhälsoinstitutet, Sarah Wamala menade att lokalisering inte var viktig.

Nu verkar det som att den frågan blir löst genom att det blir huvudkontor både i Östersund och i Stockholm. Några av de anställda som utsetts till ny ledningsgrupp finns i dag i Östersund, några i Stockholm.

– Generaldirektören måste ju visa sin närvaro på bägge ställena, säger Ulrika Owen, Saco-ordförande på Folkhälsoinstitutet.

Enligt de nyhetsbrev som följer arbetet med den nya myndigheten har så gott som samtliga anställda på Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet tackat ja till att fortsätta, till varje chefstjänst har 2-3 anställda sökt. Vilka som ska jobba var och vilka inriktningar som ska finnas på vilken ort presenteras i morgon.

Den nya myndigheten ska vara i gång efter nyår. Frågan är om Östersunds kommun kommer att uppvakta invigningen på samma sätt som när Folkhälsoinstitutet klippte bandet - med en bordsstandard.