Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två i länet varnade av arbetsgivaren

En man och en kvinna från Jämtlands län har varnats av sin arbetsgivare Försäkringskassan.
De har mot alla regler tagit fram uppgifter om anhöriga.

De utredningar som gjorts inom Försäkringskassan visar att mannen vid två tillfällen 2013, 15 februari och 21 maj, sex gånger bröt mot lagen saker när han i datasystemen letade fram uppgifter om sin sambo.

Han har dels tagit fram uppgifter om utbetalningar, dels öppnat journalen i ett aktivitetsstödsärende.

Mannen hävdade under utredningen att han inte kom i håg att han tagit del av sambons ärenden och att han omedvetet måste ha knappat in sambons personnummer.

Kvinnan utförde under perioden 7 maj till 5 juni i fjol 13 otillåtna handlingar, som enligt Försäkringskassan skedde aktivt.

Under utredningen har hon medgett att hon var medveten om att hon inte hade rätt att i Försäkringskassans datasystem söka information vare sig om sig själv eller om en anhörig.

Försäkringskassans personalansvarsnämnd slår fast att både kvinnan och mannen åsidosatt sina anställningsskyldigheter. Och nämnden skriver så här om båda: "felet är med hänsyn till samtliga omständigheter inte ringa".

Men nämnden konstaterar också att de två varken har berikat sig själva eller de anhöriga, och de får därför behålla jobben.

Det är med stöd av lagen om offentlig anställning som Försäkringskassan beslutade om varningarna.