Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två jämtar med i Mårts OS-trupp

Två jämtar fick plats i Per Mårts OS-trupp i ishockey.

Henrik Lundqvist, fostrad i Järpen och Alexander Edler, med Östersund IK som moderklubb, får båda göra resan till Ryssland och Sotji.

Förbundskapten Per Mårts höll en lång presskonferens i eftermiddags när han presenterade sin trupp och motiverade varje uttagen spelare.

New York-målvakten Henrik Lundqvist var förstås given som förstaval på målvaktssidan. Det här oavsett att han nu av och till har tvingats vakta båsdörren när Rangers spelat i NHL. I Tre Kronor är hans status så här långt ändå den allra högsta.

Däremot satt nog uttagningen av Alexander Edler längre inne. Edler är som bekant avstängd under OS-turneringens första två matcher, ett straff som hänger i sedan han i vintras tacklade en kanadensare regelvidrigt under VM. Bentacklingen ansågs grov. VM-turneringen tog då abrupt slut för Östersundsspelaren, som alltså fortsätter vara avstängd även en bit in i OS-turneringens gruppspel.

– Men Alexander är stark och bra, försvarade Per Mårts sin uttagning av den talangfulle försvarsspelaren.

Notabelt också att Daniel Alfredsson, 41, nominerades för sitt femte OS. Han har fått ett verkligt lyft efter flytten till Detroit, där han stortrivs tillsammans med alla övriga svenskar.

Så här spelas OS-ishockeyn:
Grupp C: Sverige, Tjeckien, Schweiz, Lettland
Sveriges matcher: Tjeckien (12 feb), Schweiz (14 feb), Lettland (15 feb)

Grupp A: Ryssland, Slovakien, Slovenien, USA

Grupp B: Österrike, Kanada, Finland, Norge

De fyra bästa lagen av de tolv är direktkvalificerade till kvartsfinal. De övriga åtta hamnar i ett kvalspel till slutspelet och rangordnas efter 1) position i gruppspelet, 2) poäng i gruppspelet, 3) målskillnad, 4) antal gjorda mål, 5) plats på Internationella ishockeyförbundets världsranking.

Kvalet till slutspelet spelas den 18 februari.

Kvartsfinaler spelas den 19 februari, semifinaler 21 februari och final den 23 februari.