Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två jämtländska ess i olika St Olavslag

Under St Olavsloppets tidigare 26 årgångar har vi efterlyst ett jämtländskt topplag. Men som bäst har det blivit sju tredjeplatser.

Pallplaceringarna har på senare år blivit ännu mer avlägsna sedan länets topplöpare splittrats på Trångsviken och Sportsgym. Dessutom har inslagen av våra många topplöpare på skidor minskat eller till och med uteblivet.

Där finns en skillnad från Norge där skidess som Petter Northug, Eldar Rönning och många ur skiktet nästintill startade.

Jämtland hade faktiskt två individuella stjärnor, men i olika lag. Per-Erik Hellström, Sportsgym och Rasmus Grelsson, Trångsviken hade om de varit i samma lag sett till att ett jämtlandslag kämpat om pallplaceringar. Även Pecka och flera andra har ju tidigare tävlat för Trångsviken. Sett till bara St Olavsloppet skulle en lösning kunna vara ett gemensamt lag i vad som kallas öppen klass. Ett annat alternativ vore att Trångsviken och Sportsgym så länge St Olavssatsningen är aktuell skulle bli en klubb. Precis som vi en gång hade Brunflo IF Jamtrennarna. Det skulle både lagnamnen och löparna tjäna på.

Perra Hellström sprang alla dagar, första dagen totaltvåa i starten strax före Petter Northug sedan suverän etta på dagens sista sträcka (2.59 per kilometer). Andra dagen blev han tvåa på en sträcka, tredje dagen trea. Avslutningsdagen blev en praktuppvisning. Öppnade för sin skolningsklubb Hallkutarna med en femteplats, för andra gången tätt före Petter Northug. Sedan avslutade han med att vinna sista sträckan för Sportsgym.

I torsdagens GP i Sollentuna gjorde Rasmus Grelsson länets genom tiderna tredje bästa tid på 5000 m, 14.28,39. I fredags och lördags gjorde han fyra starter för Trångsviken. På fredagen blev han trea på sträckan Staa – Duved (8,3 km) med Eldar Rönning och Andreas Fahlén före sig. På lördagen tog han hand om tre sträckor och vann alla (!), den sista mellan Ås och Byskogen (4,6 km) helt överlägset. Tiden 12.30 var 47 sekunder före bra konkurrenter och motsvarar dessutom under 14 minuter på 5 000. Visserligen litet utför, men ändå… Stämmer tiden och avståndet till konkurrenterna är det fantastiskt. Ett hat trick samma dag är dessutom historiskt.

I Sportsgym och Trångsviken finns också bra komplementlöpare. Simon Jörgensen, SM-sjua på både hel- och halvmaraton är en av dem. Dessutom finns som nämnts många skid- och kanske skidskytteess att plocka in. Även bland deltagare i andra lag finns de som skulle förstärka ett toppat länslag, till exempel Olle Olsson-Bad, Hallkutarna.

På damsidan hade Trångsviken bara ett endagslag. Är det jobbet med Vårruset som gett mindre tid för lagjobb och rekrytering? Inkomsterna från breddloppet borde ju annars ge resurser till viss satsning. Laget var näst bäst sista dagen, bara sju minuter efter slutsegrande Strindheim.

Fotnot: De herrlag som tagit tredjeplatser i herrklassen är, Jamtrennarna (4) samt Trångsviken, Åsarna och Duved.