Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två jämtlandstöser i den olympiska hetluften

/
  • Maud Bernhagen, som gjorde sitt första OS, intervjuar Magdalena Forsberg, som gjorde sitt sista. En intervju långt, långt från den ”förbjudna” tävlingsarenan.
  • Yvette Hermundstad, på jobb i sitt hemlän, intervjuar Anders Södergren, efter premiären i Bruksvallarna.

För ett par decennier sedan åkte Maud Bergström och Yvette Pettersson i samma jämtländska skidtävlingar utan att känna varandra.Nu är jämtstårschan i Vancouver för attrapportera om Charlotte Kalla,Helena Jonsson, Anders Södergren och många andra.

Annons

Då de tävlade i skidspåren, fast i olika åldersklasser, hette de alltså Maud Bergström och Yvette Pettersson. Numera är det Bernhagen respektive Hermundstad. Maud kom från Nyhem och tävlade för Bräcke SK, Yvette kom från Brunflo.
Privat är de kompisar, men yrkesmässigt konkurrenter. Yvette jobbar för Sveriges Television som sänder direkt medan Mauds TV4 får nöja sig med nyhetsinslag i olika sammanhang.
De är två tjejer som jobbar i en bransch som när de började var ännu mer mansdominerad. Numera är dock tjejerna ganska vanliga. När de svarar i telefon är det inte längre någon som frågar.
– Är ingen av grabbarna där …

 
”Jag var nog deni familjen som läste mest tidningar. Jag gick till Konsum i Nyhem och köpte när jag ville läsa mer.” Maud Bernhagen hade journalistiska ambitioner ända från barnaåren då hon var mycket intresserad av att läsa tidningar. Trots det behövde hon en spark i baken när det öppnades en väg mot drömyrket.


– Jag var nog den i familjen som läste mest tidningar. Jag gick till Konsum i Nyhem och köpte när jag ville läsa mer, berättar Maud.


Chansen att komma in i drömyrket yppades när vi på ÖP annonserade efter aspiranter som först och främst skulle hjälpa oss då antalet evenemang blev så många att vi anställda inte räckte till. 99 procent av länets sportjournalister har kommit in i jobbet på den vägen.
– Jag läste annonsen och blev jätteintresserad, men var väl för blyg för att ta kontakt. Det hände inget förrän min storasyster Åsa sa till på skarpen: ”Nu ringer du!!”, berättar Maud.
Som sportchef minns jag att Maud gjorde ett blygt, men mycket bra intryck. Hon och några till fick chansen. Den utnyttjade hon och för en tjej med rätta intresset var framgången given. Maud fick olika skrivjobb under sitt sista gymnasieår och efter studenten blev det snabbt ett fast jobb.


Blygseln att söka nya utmaningar försvann.
– När TV4 Jämtland hade startat sökte jag jobb där 1994 och sommaren efter fick jag vikariera på TV4 sporten i Stockholm. Året efter flyttade jag till Stockholm.
Maud hade under tiden på TV4 Jämtland också träffat sin Johan, då med Åslund som efternamn. Nu är de gifta och jobbade länge inom konkurrerande företag, Maud för TV4, Johan för SVT. Numera har producenten Johan eget bolag, men gör ändå nästan samma jobb som tidigare för SVT. I Vancouver är han den sammanhållande producenten för de svenska sändningarna.
– Han är väl med i Vancouver. Jag i Whistler, men vi kommer kanske att träffas någon gång, säger Maud.
Barnen lämnar de i goda händer – pappa Göran och hans sambo.
För Maud blir det hennes andra OS.
Hon var med redan vid OS i Salt Lake City 2002, som väl blev något av ett Paralympics för Maud. Men det var hon och TV4 som var handikappade. SVT hade sändningsrättigheterna, men arrangörerna såg till att TV4 inte ens fick göra nyhetsinslag från arenorna.
– Vi blev bokstavligen utslängda vid ett par tillfällen. Det var bara att skaffa ett par tältstolar och sitta och vänta på de aktiva utanför förläggningarna. Där kunde vi göra våra intervjuer, berättar Maud.
Nu är det lite annorlunda. Ackrediteringarna har gått genom SVT och Mauds team och de två andra från TV4 kan göra intervjuer inne på arenorna. Men i rena tävlingsbilder får man bara tio minuter per dygn.
– Vi får alltså inrikta oss på att försöka göra litet annorlunda än SVT. Dessutom har vi ju så många olika plattformar att leverera till.
– TV4 har sex ackrediterade till OS, SVT har 66 och dessutom tillgång till allt som ”hostbroadcaster”, alltså värdbolaget, levererar.
Maud fick börja rapportera internationellt redan på ÖP med debut vid skid-VM i Falun 1993. Sedan har det blivit VM i Trondheim 1997, Ramsau 1999, Lahtis 2001, Sapporo 2007 och Liberec 2009. Uppehållen motiverade av barnens tillkomst. EM-fotbollen i Schweiz och Österrike 2008 var ett annat toppjobb.
Det finns alltså massor av rutin, även olympisk, om än under primitiva former.

Annons