Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två länsbor lurades av penningtvättande kvinna – nu döms hon till fängelse

Kvinnan sade sig sälja smarta telefoner via Tradera och 27 personer, varav två från länet, betalade in pengar till henne.
Men någon telefon fick de aldrig se röken av.

Det var under dryga sex månader, mellan juni 2015 till januari 2016, som de 27 personerna från hela Sverige trott sig köpa dyra telefoner billigt från kvinnan, som är i 50-årsåldern. De har swishat in pengarna, oftast runt 4400 kronor, men någon telefon kom aldrig.

Kvinnan, som inte bor i länet, åtalades för penningtvättsbrott vid Östersunds tingsrätt.

Kvinnan förnekade brott och säger sig inte ha vetat om att hennes konton användes eller märkt några pengar. Bevisen som visar att pengar flödat in och ut ur hennes konton, förklarade hon med att det måste vara hennes dotter eller någon i bekantskapskretsen som lånat hennes telefon, kontonummer och kort för att ta ut pengarna.

Östersunds tingsrätt köper inte den förklaringen.

Domstolen skriver att kvinnan själv sagt att hon haft ansträngd ekonomi och finner det märkligt att hon inte skulle märka om dryga 118 000 kronor plötsligt flödar genom hennes personkonto under några månader.

Tingsrätten tycker det är ännu märkligare att hon inte märkt att det tagits ut pengar av någon annan på hennes konto.

Östersunds tingsrätt konstaterar också i domen att kvinnan och hennes dotter sedan tidigare åtalats och dömts för liknande bedrägeribrott. Dottern dömdes till fängelse och kvinnan till skyddstillsyn. Den domen kom bara några veckor innan den nya svängen började.

Domstolen anser att åklagarens bevisning är så pass stark och konstaterar att kvinnan visste att pengar kom in på hennes konton. Hon döms därmed till fem månaders fängelse för penningtvättbrott.

Läs också:

Polisen varnar för kortbedrägerier – så skyddar du dig

Polisen varnar för att tömda bildäck kan vara bedrägeriförsök – så genomskådar du bluffen

...