Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två länsbor testades för svininfluensa

Två länsbor har i dag testats för svininfluensa, men de bar inte på smittan.

De båda har varit i USA, den ena i de områden där smittade fall konstaterats, den andra hade varit i delar av USA där inga konstaterade fall.

– Personen i fråga uttryckte oro och hade varit på en flygplats med många hostande människor, säger Maria Omberg, smittskyddssköterska vid landstinget.

Båda personerna hade milda influensasymptom och den ene hade i stort sett tillfrisknat.

De fick på torsdagen ta ett snabbtest som alltså visade att ingen av dem var smittade av svininfluensa, eller H1N1 som myndigheterna nu kallar influensan.

• Kommer alla som är oroliga att få testa sig?

– Det kan jag inte svara på. Det finns kriterier som Socialstyrelsen satt upp för vilka som betraktas som misstänkta fall. Det gäller dels symptom, dels att det finns tidskoppling till områden med konstaterade fall eller att man varit nära ett verifierat fall.

Landstinget gick i dag ut med mer information kring den nya influensan sedan Världshälsoorganisationen, WHO, höjt beredskapen från pandemifas fyra till fas fem.

Landstinget i Jämtland förbereder sig på att influensan även kan komma hit och har därför ökat bevakningen för att hitta nya fall.

I första hand ska den som misstänker sig kunna vara smittad ta telefonkontakt med Sjukvårdsrådgivningen, sin hälsocentral eller infektionsmottagningen vid sjukhuset.

På grund av risk för smittspridning är det olämpligt att bege sig direkt till hälsocentralen eller sjukhuset, påpekar landstinget i ett pressmeddelande.