Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två män döms för miljöbrott

Två män döms för att ha fraktat farligt avfall. Men det är inte säkert att de bidrog medvetet till grov, organiserad brottslighet och slipper fängelse.

De båda männen, 24 och 50 år, hade stulit 20 regnbågar strax innan de greps längs E 45 vid Brunflo i mitten av oktober. Det måste ha varit uppenbart för männen att fisken ägdes av någon, anser rätten.

Stora mängder farligt avfall, bland annat gamla fordonsbatterier och kompressorer, fanns i deras bil. Både kvantiteten och männens förklaringar talar för att frakten skett yrkesmässigt.

Att avfallet skulle fraktas utomlands har framkommit i förhör med männen.

De har nekat till brott utifrån att de inte kände till reglerna. Men de har inte försökt ta reda på vad som gäller.

Männen döms även för häleriförseelse eftersom de borde ha förstått att en del av avfallet och 130 kilo kopparkabel kunde vara stöldgods. De nekar och betraktade sakerna mer som skräp.

Nu har de fått varsin villkorlig dom. Att det finns en organiserad handel med farligt avfall verkar uppenbart, enligt rätten. Men det är inte bevisat att männen själva förstår att de bidrar till grov och organiserad miljöbrottslighet. Därför döms de inte till fängelse.

Att männen inte behöver betala dagsböter beror på att de varit häktade i tolv dagar.