Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två män hade 12 kilo knark med sig – döms till fyra års fängelse

Båda männen som ertappades med drygt 12 kilo knark i bilen döms för narkotikabrott. Den äldre av de två, en 40-årig man, nekade under rättegången till brott och skyllde allt på den yngre mannen. Men båda döms och ska avtjäna fyra års fängelse.

Två män hade kilovis med knark med sig i Östersund – misstänks vara avsett för stor försäljning

Det var i december 2017 som polisen stoppade männen när de körde bil i Lillänge, Östersund. Männen verkade drogpåverkade och när polisen sökte igenom bilen hittades omkring 8,7 kilo cannabis och 3,3 kilo amfetamin.

40-åringen menade att han inte visste om att det fanns narkotika i väskorna som polisen fann i bilen. Han sade under rättegången att han bara följt med kompisen till Östersund för att han själv hade ett ärende till Borlänge. Allt handlade om att han var förföljd av kriminella i Stockholm och behövde hålla sig undan.

21-åringen sade däremot inget alls under rättegången, bara att han erkände grovt narkotikabrott.

Tingsrätten finner att båda männen är skyldig till grovt narkotikabrott.

Se TV-inslag med åklagaren Frida Molander:  Knarkbeslaget i Lillänge värt flera miljoner kronor ute på marknaden

En del av bevisningen som binder 40-åringen till brottet är en konversation som finns i en app på hans telefon. Meddelandena rör knarkleveranserna även om det inte är tydligt uttalat, menar rätten. 40-åringen menar å sin sida att det var den yngre mannen som lånade telefonen och skrev en del av meddelandena. Andra konversationer handlade om en lägenhet och ett vapen, inte alls narkotika, enligt 40-åringen.

Men det tror inte tingsrätten på. Även om det inte går att bevisa vem som skrivit vissa meddelanden, så talar hela sammanhanget för att 40-åringen var väl medveten om att de transporterade narkotika.

40-åringen döms till fyra och ett halvt års fängelse. 21-åringen döms till ett något kortare fängelsestraff, fyra år.

Skillnaden i tid motiverar tingsrätten dels med ålder, 21-åringen var 20 år vid brottstillfället, dels att 40-åringen nyligen dömts för bland annat grovt olaga hot.

Männen häktades i december och de ska stanna kvar i häkte till domen vunnit laga kraft och de ska börja avtjäna fängelsestraffen.

Se också: Rättegång efter det stora narkotikabeslaget i Odenskog – 40-åringen: "Jag hoppas att den här mardrömmen tar slut"

---

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon? Ladda ner här:

ÖP:s iPhone-app eller  ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app eller  LTZ:s Android-app