Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två miljoner råttor i New York

Annons

Frågan om hur många råttor det finns i New York är inte lätt att besvara. Doktoranden Jonathan Auerbach på Columbia University har dock inte låtit sig avskräckas, och hans kalkyler spräcker en gammal myt, nämligen den om att det finns lika många råttor som människor i "The Big Apple".

Auerbachs beräkningar, som fått första pris i en tävling organiserad av Royal Statistical Society i London, visar att det snarare rör sig om drygt 2 miljoner råttor, att jämföra med de 8,4 miljoner människor som lever i den amerikanska storstaden.

Men det är svårt att få fram någon exakt siffra, vilket inte bara beror på att råttor är skygga och svåra att räkna.

"Djur är också fruktansvärt dåliga på att svara på enkäter", konstaterar Auerbach i sin prisbelönta artikel, som publicerats i tidskriften Significance.

Genom att kartlägga klagomål från allmänheten och kombinera dem med andra data, har han dock lyckats få fram att det finns kring 40 500 platser runtom i staden som bebos av råttkolonier med i snitt 50 djur. Enligt Auerbach upptar deras revir motsvarande kring fem procent av stadens yta.